Prăbuşirea bursei chineze rade averile clasei de mijloc

(NICOLAS ASFOURI / AFP / GettyImages)

Nota editorului: Investitorii din toată China şi-au jucat banii la bursa chineză în 2014 şi 2015 în mare parte datorită promisiunilor făcute de mass media chineză. Cotidianul Poporului şi alte publicaţii chineze au raportat că piaţa de tip bull din China va ajuta la realizarea marii renaşteri a naţiunii chineze, a mult lăudatului “vis chinez”. Începând cu decembrie 2014, autorul acestui articol, un jurnalist senior la China Business News, s-a alăturat unui grup de chat pentru investiţii pe populara platformă de Internet QQ. Multe persoane din acest grup au împrumutat până la 10 milioane de yuani (1,62 milioane USD) pentru a investi pe bursă. Această poveste arată cum au pierdut ei totul în urma prăbuşirii pieţei chineze. Aceasta este o traducere prescurtată a editorialului scris în 18 iulie de Zhou Yuanzheng, un editorial care a fost distribuit intens pe Internetul din China.

“Asistăm la măcelărirea clasei de mijloc”, a declarat, în 15 iulie, Hao, un consultant financiar şi de investiţii din Chengdu. Estimăm că cel puţin 500.000 până la 600.000 de investitori din clasa de mijloc au fost eliminaţi în această rundă a prăbuşirii bursei chineze!”

Prăbuşirea bursei în China, care a început la mijlocul lunii iunie, a “curăţat” averile investitorilor care au folosit conturi în marjă sau care au împrumutat bani – garantând cu titluri de valoare – pentru a investi pe piaţa acţiunilor. În timpul ultimilor şase luni şi ceva, erau super fericiţi când indicele Shanghai Composite şi-a dublat valoarea în perioada 1 august 2014 – 12 iunie 2015, iar indicele Shenzhen aproape că s-a triplat. Acum au pierdut atât capitalul propriu cât şi banii împrumutaţi. Piaţa a curăţat complet acest grup de investitori în cea mai brutală manieră.

Am fost martor la acest măcel. În decembrie 2014, m-am alăturat unui grup de chat pentru investiţii pe populara platformă de Internet QQ, numit “High-End Dragon Margin Group” şi pe care noi îl vom numi simplu Dragon Group. Cei doi creatori ai acestui grup sunt din provincia Hunan şi folosesc nickname-urile “Dragon” şi “Gone-with-the-Wind”. Grupul mai dispune şi de o celebritate pe piaţa acţiunilor, “Dao”, care locuieşte în sud-estul Asiei. Aceştia sunt cei trei membri cheie ai Dragon Group şi ei au atras un număr destul de impresionant de investitori din clasa de mijloc.

“Gone-with-the-Wind” mi-a spus că Dragon Group a fost înfiinţat în 2014 ca o companie de împrumuturi mici şi medii, cu un capital de 150 milioane de yuani (23,3 milioane de dolari). La acea vreme, acţiunile de tip A – acţiunile interne chineze – erau în creştere şi în fiecare zi tot mai mulţi oameni s-au alăturat grupului. Majoritatea au împrumutat sume de peste 500.000 de yuani (81.000 de dolari). Unii clienţi mai importanţi au împrumutat 5-10 milioane de yuani (810.000 USD – 1,62 milioane USD). Rata dintre capitalul propriu şi împrumuturi a fost în general de 1 la 4.

Pierderi mari la începutul lunii iulie

Totuşi, începând cu mijlocul lunii iunie grupul a început să sufere pierderi şi acestea s-au amplificat puternic în 2 şi 3 iulie, conform “Gone-with-the-Wind”. Dar mulţi clienţi au rămas optimişti în legătură cu măsurile de salvare anunţate de Beijing şi au considerat că piaţa îşi va reveni.

În seara zilei de 1 iulie, SEC-ul chinez a publicat 3 anunţuri de asigurare că piaţa îşi va reveni. Dar piaţa nu a reacţionat pe măsură. În 2 şi 3 iulie, indicele Shanghai Composite a scăzut cu 3,48% şi, respectiv, cu 5,77%.

Prăbuşirea din 9 iulie

Acţiunile de tip A au scăzut brusc după deschiderea bursei în dimineaţa zilei de 9 iulie. Investitorii au suferit puternic din nou. Investitorul “Steel” a sfătuit oamenii să acorde atenţie conturilor lor deoarece informaţiile se schimbau foarte rapid.

Declinul brusc din 9 iulie a anulat ultima speranţă a investitorilor. Mulţi clienţi din Dragon Group au fost forţaţi să vândă.

Prietenii lui Hao care au avut o rată de marjă de 1:1 au fost forţaţi să vândă în timpul prăbuşirii pieţei din 9 iulie. Majoritatea investitorilor nu au reuşit să strângă mai mulţi bani şi economiile lor de zeci de ani s-au evaporat.

Trilioane de yuani se evaporează

De la prăbuşirea bursei în luna iulie, tranzacţionarea în marjă a cauzat evaporarea a trilioane de yuani, a sute de mii de yuani pe persoană.

Conform unor estimări făcute la un moment dat de revista Forbes, clasa de mijloc implicată în investiţii – definită de cei care dispun de sume cuprinse între 96.580 până la 964.000 de dolari pentru investiţii – ar fi trebuit să numere 14 milioane de investitori până la sfârşitul anului 2014. Dacă 500.000 sau 600.000 dintre ei au dispărut, atunci prăbuşirea pieţei chineze a eliminat 3% din acel grup.

Piaţa de împrumuturi în marjă a crescut anormal, din cauza lăcomiei. Conform “Gone-with-the-Wind” genul acesta de afacere a început în 2007, deşi pe vremea aceea era permis numai pentru conturi individuale. Acum sistemele pot administra mii de conturi.

În condiţiile prăbuşirii acţiunilor de tip A în 2007, practica de împrumuturi pentru tranzacţionare a dispărut. Dar, la începutul anului trecut, această afacere a început din nou să înflorească. Tot atunci a devenit disponibil şi sistemul HOMS, pentru administrarea mai bună a unui număr mare de conturi. Brokerii au permis clienţilor să desfăşoare în mod direct tranzacţii cu risc ridicat prin intermediul conturilor lor. Înainte de sfârşitul anului trecut, multe companii au permis speculanţilor să împrumute de 5 ori mai mult decât propriul capital.

Compania de împrumuturi de capital în care era implicat “Gone-with-the-Wind” a achiziţionat tot mai mulţi clienţi în 2014. Conform analizei sale, capitalul din afară a fost de aproximativ 1 trilion de yuani (162 miliarde USD) în mai 2015, cu mult mai mult decât cele 500 miliarde de yuani (81 miliarde USD) declarate de unele firme de titluri de valoare.

Am contactat multe firme care ofereau împrumuturi şi am aflat că în cadrul prăbuşirii pieţei acţiunilor, 80-90% dintre clienţii celor mai multe companii, şi chiar 100% dintre clienţi în cazul unor companii, şi-au pierdut capitalul de investiţii.

Peste 50% dintre clienţii din Dragon Group şi-au pierdut propriul capital. Xia, o celebritate la Shanghai Investment, a declarat că ultima rundă a pieţei de tip bull a atras mulţi investitori veterani. Cu toţii au pierdut bani; unii dintre chiar au pierdut chiar peste un miliard de yuani (162 milioane USD).

Persoanele care au împrumutat capital au fost forţate să vândă o parte sau toate acţiunile lor. Mai rău, au fost acuzaţi că ar fi fost principul motiv pentru această ultimă prăbuşire a bursei de valori chineze. Anterior, s-a declarat că principalul motiv pentru prăbuşire este sistemul HOMS al Hundsun Technologies, care poate controla cumpărările şi vânzările desfăşurate de mii de conturi.

Zhou Yuanzheng este un jurnalist senior la China Business Times şi un editorialist apreciat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii