"Praf de România" - o campanie Greenpeace pentru îmbunătăţirea calităţii aerului

Îngrijoraţi de calitatea aerului din România, cei de la Greenpeace au lansat o campanie pentru sănătate şi mediu în cadrul căreia vor fi montate în mai multe localităţi din ţară 40 de "prafometre" - dispozitive menite să monitorizeze parametrii de poluare.
Pădure
Pădure (Pixabay.com)

Greenpeace a lansat campania "Praf de România" care urmăreşte să atrage atenţia asupra calităţii aerului şi asupra necesităţii dezvoltării şi implementării unor planuri de acţiune pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din ţara noastră, reiese dintr-un comunicat de presă remis de organizaţia de mediu.

ONG-ul a dezvoltat, împreună cu laboratorul de robotică Robotev din Bulgaria, o serie de dispozitive de monitorizare independentă a calităţii aerului.

"Le-am denumit prafometre şi fac parte dintr-un proiect pilot orientat către colectarea şi analizarea datelor de către membrii publicului larg (citizen science). Aparatele pot detecta praful fin din aer (PM10 – pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri) şi transmit datele înregistrate către site-ul greenpeace.ro, pe pagina dedicată acestei campanii. În cadrul unui workshop care a avut loc la atelierul Hubs din Bucureşti, voluntarii Greenpeace România au asamblat 40 de prafometre, care urmează să fie distribuite în mai multe localităţi din ţară, printre care Bucureşti, Iaşi, Braşov, Craiova, Hunedoara, Ploieşti, Sebeş şi Târgu Jiu", se arată în comunicatul citat.

Potrivit Greenpeace, Ministerul Mediului asigură monitorizarea calităţii aerului înconjurător prin cele 142 de staţii distribuite pe toată suprafaţa României, iar informarea publicului în timp real se face pe site-ul dedicat, www.calitateaer.ro. Cu toate acestea, din 142 de staţii de monitorizare, doar 93 funcţionează.

Conform legislaţiei europene şi româneşti, în zonele în care sunt înregistrate depăşiri ale nivelului poluanţilor atmosferici, primăriile şi consiliile judeţene sunt responsabile de implementarea unor măsuri concrete pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

Organizaţia de mediu îi invită pe cei care sunt îngrijoraţi de calitatea aerului să semneze petiţia pentru dreptul la aer curat aici. Semnăturile vor fi transmise periodic către Ministerul Mediului.

"Găsim necesară funcţionarea corectă a sistemului de monitorizare şi informarea corectă a publicului, precum şi transpunerea informaţiilor cu privire la calitatea aerului în planuri de acţiuni la nivelul autorităţilor locale şi implementarea acestora. Deşi poluarea aerului este o problemă în general invizibilă, consecinţele pentru sănătatea şi confortul nostru zilnic sunt grave. Agenţia Europeană de Mediu a estimat că doar în România aproximativ 28.000 de decese premature au fost asociate cu poluarea aerului în 2013, iar costurile externe legate de sănătate, rezultate din poluarea aerului, se ridică anual la peste 10 miliarde EUR. Le cerem Ministerului Mediului, primăriilor şi consiliilor judeţene să ia măsurile necesare ca cetăţenii României să respire un aer curat!", a declarat Alin Tănase, coordonator campanii Greenpeace România.

Sursele majore de poluare a aerului în România sunt: arderea combustibililor fosili în sectorul energetic, procesele de producţie (industria metalurgică, industria chimică etc.), transportul rutier, şantierele de construcţii, haldele şi depozitele de deşeuri şi sistemele de încălzire individuale.

"Praf de România" este o campanie de responsabilizare şi sănătate a Greenpeace România, susţinută de Rusu Borţun.