Prăjitură crocantă cu caise

Prăjitură crocantă cu caise
Prăjitură crocantă cu caise (Maria Matyiku / Epoch Times)

Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.

Iată o prăjitură cu fructe de sezon foarte aromată, crocantă pe deasupra, pufoasă, zemoasă şi uşor acrişoară în mijloc, având la bază o foaie fragedă şi puţin dulce. Unora le va aduce cu siguranţă aminte de prăjitura cu gem şi aluat ras pe deasupra pe care o făceau mamele sau bunicile noastre în copilărie. Acesta reţetă e oarecum similară, cu deosebirea că în locul gemului se folosesc fructe proaspete, untura e înlocuită cu unt, iar în plus se pun fulgi de ovăz sau pesmet, pentru a absorbi sucul lăsat de fructe.

Ingrediente:

pentru aluat:

150 g unt,
1 cană de zahăr,
1 plic zahăr vanilat,
1 praf de sare,
3 gălbenuşuri,
2 căni şi jumătate de făină (cât cuprinde),
1 pliculeţ de praf de copt

pentru umplutură:

100 g fulgi de ovăz sau pesmet,
750 g caise tăiate în jumătate sau felii peste care se presară o lingură de zahăr,
3 albuşuri,
100 g zahăr pudră,
50 g nuci măcinate

Modul de preparare


Pentru coacerea prăjiturii se foloseşte o tavă de mărimea 33X23 cm. Tava se unge cu unt sau ulei şi se presară cu făină, sau se poate pune hârtie cerată de dimensiunea tăvii plus 2 cm pentru părţile laterale. Cuptorul se încălzeşte la 180 C.

Pentru prepararea aluatului, se freacă într-un castron untul cu zahărul, sarea şi vanilia până când se încorporează bine. Se adaugă gălbenuşurile, praful de copt, apoi puţin câte puţin din făină, până când se obţine un aluat tare. Se frământă în continuare până când aluatul devine sfărâmicios dar omogen. Aluatul se împarte în trei părţi. Din două părţi de aluat se întinde o foaie direct în tavă. Aluatul rămas se înveleşte într-o foaie de plastic subţire şi se pune la congelator pentru 10 minute.

Albuşurile se bat spumă. După ce spuma s-a întărit, se adaugă treptat zahărul, apoi se încorporează nuca măcinată.

Pe deasupra foii întinse, se presară fulgii de ovăz. Se pun apoi pulpele de caise. Peste caise se întinde spuma cu nuci. Peste această umplutură se rade aluatul ţinut la congelator, folosind partea mare a râzătoarei. Acesta se repartizează egal pe toată suprafaţa prăjiturii.

Se dă la cuptor şi se coace pe raftul din mijloc al cuptorului timp de 40 de minute. Când e gata, aluatul ras de deasupra devine de culoare aurie. Se lasă să se răcească puţin, apoi se taie un pătrate, cât încă prăjitura este caldă.
Vă dorim poftă bună!