Prăjitură cu morcovi, portocală şi ciocolată - o combinaţie minunată, subtilă în arome

Contrastul de culori între glazura de culoare închisă cu reflexe portocalii şi blatul o culoare portocalie vibrantă încântă plăcut ochiul, în timp ce combinaţia de arome de ciocolată şi portocale, alături de dulceaţa subtilă a morcovilor dau un gust excelent prăjiturii.
Prăjitură cu morcovi, ciocolată şi portocale
Prăjitură cu morcovi, ciocolată şi portocale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Prăjitura cu morcovi şi glazură de ciocolată, aromată cu scorţişoară şi coajă rasă de portocală, este delicioasă şi deosebit de apetisantă.

Contrastul de culori între glazura de culoare închisă cu reflexe portocalii şi blatul culoare o portocalie vibrantă încântă plăcut ochiul, în timp ce combinaţia de arome de ciocolată şi portocale, alături de dulceaţa subtilă a morcovilor dau un gust excelent prăjiturii.

Blatul are o textură interesantă, e pufos, aproape că ţi se topeşte în gură şi nu este prea dulce. Dacă mai rămâne şi pentru ziua următoare, veţi constata că prăjitura devine parcă şi mai aromată. Se poate păstra în frigider timp de aproximativ o săptămână.

Ingrediente:

2 1/2 căni de făină,
1 pliculeţ de praf de copt,
1 pliculeţ de vanilie,
1/2 linguriţă de scorţişoară,
1 praf de sare,
1 cană de zahăr,
1 cană de ulei,
4 ouă mari,
1/2 cană de iaurt,
1 pliculeţ de vanilie,
coaja rasă de la o portocală,
2 1/2 căni de morcovi raşi fin

pentru glazura de ciocolată:

1/2 de cană de smântână lichidă,
200 g fulgi de ciocolată uşor amăruie,
1 linguriţă de unt

pentru ornat (opţional)

2 linguri de smântână lichidă,
50 g fulgi de ciocolată albă,
unt cât o jumătate de nucă,
1/2 linguriţă de praf de turmenic,
coajă rasă de portocală

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 180C. Tava de prăjitură se unge cu grăsime, apoi se tapetează cu făină sau cu hârtie de copt.

Într-un vas se cerne făina, apoi se adaugă praful de copt, vanilia, scorţişoara şi praful de sare.

În alt vas, se amestecă zahărul, uleiul şi iaurtul. Se adaugă primul ou şi se mixează până când acesta se încorporează, apoi se adaugă următorul ou. Se procedează la fel, cu restul de ouă.

Se adaugă apoi coaja rasă de portocală, după care, amestecul de făină se toarnă pe rând peste pasta obţinută mai sus, mixându-se uşor.

La sfârşit, se adaugă morcovii raşi fin, amestecându-se uşor prin răsturnare.

Aluatul se toarnă în tava de copt şi se coace cam 40 de minute. Blatul se scoate apoi din cuptor şi se lasă să se răcească.

Pentru prepararea glazurii de ciocolată, se pune smântâna lichidă la foc mediu-mic şi se amestecă din când în când, până când aceasta e aproape să dea în clocot.

Se ia de pe foc, se adaugă ciocolata şi untul şi se lasă deoparte aproximativ 5 minute, până când acestea se topesc de la căldura smântânii fierte. După ce au trecut cele 5 minute, se amestecă până când devine ca o pastă groasă. Se lasă deoparte să se răcească.

Se procedează la fel cu ciocolata albă folosită pentru ornat. Pentru colorarea glazurii de ciocolată albă se adaugă o jumătate de linguriţă de praf de turmenic şi coajă de portocală pentru aromă.

Glazura de ciocolată se întinde peste blat, după care se ornează cu glazura de ciocolată portocalie.

După ce glazura să întărit, prăjitura se taie în bucăţi de mărimea preferată. Se serveşte ca atare sau cu frişcă. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură