Prăjitură cu nucă şi spumă din dulceaţă de trandafiri – perfectă pentru o seară romantică

O prăjitură elegantă, uşoară şi extrem de parfumată, ce satisface cele mai sofisticate gusturi.
Prăjitură cu nucă şi spumă din dulceaţă de trandafiri
Prăjitură cu nucă şi spumă din dulceaţă de trandafiri (Maria Matyiku / Epoch Times)

Februarie este pentru mulţi dintre noi este acel timp al anului când devenim parcă mai romantici şi mai creativi, căutând căi noi de a surprinde pe cei dragi, de a exprima emoţiile şi arăta apreciere celor pe care îi iubim.

Indiferent că planificaţi o seară romantică sau sărbătoriţi Valentine - ziua îndrăgostiţilor ori Dragobetele, vă sugerăm această prăjitură în formă de inimă, cu un blat pufos cu nucă şi o spumă fină din dulceaţă de trandafir, garnisită cu ciocolată şi zmeură. Este o prăjitură elegantă, uşoară şi extrem de parfumată, care satisface cele mai sofisticate gusturi.

Ingrediente:

pentru blat:
5 gălbenuşuri,
5 linguri zahăr,
5 linguri nucă măcinată,
1 linguriţă praf de copt,
3 linguri de unt la temperatura camerei,
jumătate din cantitatea de spumă obţinută din 5 albuşuri,
5 linguri faină,

un praf de sare

Spuma de trandafiri:
jumătate din cantitatea de spumă obţinută din 5 albuşuri,
150 g dulceaţă de trandafiri,
5 linguri de zahăr pudră,

Pentru ornat:
Zmeură, căpşuni, sau strugurei
50 g ciocolată amăruie rasă

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 180C.
Se unge cu unt o tavă de tort în formă de inimă (sau rotundă) şi se tapetează după preferinţă cu făină sau nucă măcinată.

Urmează apoi prepararea blatului. Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare şi se mixează până ce spuma devine lucioasă.

Separat, într-un castron de mărime medie, se freacă gălbenuşurile cu cele 5 linguri de zahăr, până când gălbenuşurile se deschid la culoare. Se adaugă treptat untul adus la temperatura camerei, şi nuca măcinată. Praful de copt se amestecă cu făina şi se adaugă alternând cu jumătate din spuma de ou. Se amestecă uşor cu o spatulă cu mişcări circulare de jos în sus.

În tava tapetată se toarnă compoziţia de blat, se nivelează cu atenţie şi se dă la cuptor pentru aprox 20 de minute, sau până când blatul se desprinde uşor de pe pereţii tăvii.

Blatul se lasă să se răcească în tavă cam 10 minute, după care se răstoarnă pe un grătar şi se lasă să se răcească complet.

Între timp, dulceaţa de trandafiri se pune pe foc într-o crăticioară şi se încălzeşte până când ajunge la punctul de fierbere (începe să facă bule mici pe deasupra). În jumătatea de spumă rămasă, se adaugă pe rând cele 5 linguri de zahăr pudră şi se bate în continuare până când zahărul este incorporat.

Se toarnă apoi dulceaţa de trandafiri fierbinte, în fir subţire, în timp ce spuma se bate la viteză medie. După ce dulceaţa s-a omogenizat, se măreşte viteza şi se bate în continuare cam 10 minute, până când spuma se răceşte. Spuma va creşte în volum destul de mult, va fi fermă şi extrem de fină şi pufoasă.

Spuma se întinde peste blatul răcit într-un strat gros, uniform.

Ciocolata se rade mare cu cuţitul sau ajutorul dispozitivului de curăţat legume. Cu ajutorul unei linguriţe, ciocolata se presară pe partea laterală a tortului. Pe deasupra se decorează cu zmeură, peste care în final se presară puţin zahăr pudră. După preferinţă şi în funcţie de imaginaţie, se poate decora pe margini cu o parte din spuma rămasă.
Vă dorim poftă bună!