Prăjitură de căpşuni cu fulgi de ovăz - fără adaos de zahăr sau făină

Vi s-a întâmplat ca o parte de căpşunile pe care le-aţi cumpărat de la piaţa să se zdrobească pe drum? Iată cum le puteţi transforma într-un desert gustos şi sănătos.
Prăjitură de căpşuni cu fulgi de ovăz
Prăjitură de căpşuni cu fulgi de ovăz (Maria Matyiku / Epoch Times)

Căpşunile proaspete se pot folosi cu succes la prepararea unei prăjituri cu fulgi de ovăz, deosebit de fragedă şi aromată. Aluatul este bogat în fibre datorită fulgilor de ovăz, dar şi a curmalelor, care pe lângă aportul ridicat de fibre, sunt suficient de dulci pentru a substitui zahărul. În loc de faină, se folosesc nuci sau migdale măcinate.

Este un desert uşor şi foarte delicios care se poate găti împreună cu copiii.

Ingrediente:

250 g nucă sau migdale măcinate,
200 g unt (175 g pentru crustă 25 g pentru uns tava),
175 g pastă de curmale (sau curmale tăiate mărunt),
150 g fulgi de ovăz,
un praf de sare,
500 g căpşuni proaspete, codiţele îndepărtate şi tăiate în jumătate

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 190° C (375° F). Se unge tava de copt (de mărimea 23cm x 33cm) cu unt sau ulei, apoi se tapetează cu hârtie de copt.

Se pun deoparte 6 linguri de nuci, iar restul se amestecă într-un castron, împreună cu pasta de curmale (sau curmalele tăiate mărunt) şi untul aflat la temperatura camerei. Când ingredientele sunt bine încorporate se adaugă fulgii de ovăz şi sarea şi se amestecă în continuare până ce compoziţia devine ca o pastă groasă. Pasta obţinută se taie în jumătate.

În tava pregătită dinainte, se întinde uniform prima jumătate din pastă, presând cu degetele şi având grijă ca la colţuri să fie puţin mai multă pastă pentru a nu se arde la coacere.

Peste pasta întinsă se presară 2 linguri de nucă măcinată, apoi se aşează căpşunile zdrobindu-le înainte uşor atât cât să lase puţin suc.

Peste căpşuni se presară din nou 2 linguri de nucă măcinată, după care se fărâmiţează pasta rămasă, apăsând apoi cu degetele să se întindă uniform.

Deasupra pastei se presară un strat subţire de fulgi de ovăz şi nuca măcinată rămasă.

Tava se dă la cuptor timp de 25-30 minute sau până ce crusta de deasupra capătă o culoare aurie.

După ce tava se scoate din cuptor, se lasă deoparte cam 10 minute să se răcească puţin, apoi prăjitura se taie în 15 pătrate. Bucăţile de prăjitura se lasă în continuare în tavă până când se răcesc complet.

Prăjitura este foarte fragedă şi suculentă şi se poate rupe uşor, de aceea este preferabil să se folosească o paletă având lăţimea aproximativ egală cu mărimea bucăţii de prăjitură.

Se serveşte cu fructe proaspete, cu sau fără frişcă, sau cu îngheţată.