Praz cu măsline şi ciuperci la cuptor - o mâncare gustoasă şi săţioasă

Praz cu măsline şi ciuperci la cuptor
Praz cu măsline şi ciuperci la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o delicioasă mâncare de praz cu măsline şi ciuperci la cuptor, ce combină gustul uşor dulce al prazului cu cel acrişor al sucului de roşii. Este o mâncare gustoasă, uşoară şi săţioasă, ciupercile adăugate fiind o sursă bună de vitamine şi minerale ce aduc aportul necesar de proteine.

Ingrediente:

500 g (3 fire) praz,
4 linguri ulei,
250 g ciuperci,
un pahar apă,
200 g bulion de roşii sau roşii tăiate în cubuleţe,
o linguriţă măghiran (opţional),
sare şi piper,
200 g măsline,
o legătură mărar sau pătrunjel,
sucul de la o lămâie

Modul de preparare:

Se taie partea verde a prazului în rondele de 1-2 cm după care se pune într-o sită şi se spală bine sub jet de apă pentru a elimina pământul dintre foi. Ciupercile se curăţă şi se spală bine. Se pune prazul verde la călit pentru câteva minute în cele patru linguri de ulei încins. Adăugăm ciupercile şi lăsăm în continuare să fiarbă până când ciupercile îşi schimbă culoarea. Presărăm cu sare şi piper şi luăm de pe foc.

Cuptorul se încinge la 180 C.

Părţile albe ale prazului se taie în bucăţi de 2-3 cm. Amestecul de ciuperci se pune într-un vas termorezistent, se aşează apoi bucăţile albe de praz şi se toarnă un pahar cu apă.

Pe deasupra se toarnă bulionul şi se presară cu măghiran uscat, sare şi piper. Vasul se acoperă, se pune la cuptor. Legumele se lasă la foc mediu până când se pătrunde prazul (adică aproximativ 30-35 minute). Dacă sosul scade prea mult se mai adăugă câteva linguri de apă fierbinte.

Când prazul se înmoaie şi este aproape gata, se adăugă măslinele. Vasul se pune din nou la cuptor încă 15 minute, apoi se scoate din cuptor şi se presară cu mărarul tocat mărunt.

Înainte de servire, după ce punem mâncarea în farfurie, stoarcem deasupra suc de lămâie şi ornăm cu crenguţe de mărar sau pătrunjel.

Vă dorim poftă bună!