Prea multă “iubire de patrie” - Maduro “pregătit să candideze” pentru un nou mandat prezidenţial în aprilie

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat că este pregătit să candideze pentru un nou mandat după ce Adunarea Constituantă, care este aliată cu guvernul, a convocat alegeri prezidenţiale anticipate.

Adunarea Constituantă Naţională a anunţat marţi că noi alegeri prezidenţiale vor avea loc la sfârşitul lunii aprilie, descriind mişcarea drept o dovadă a acreditării democratice a ţării.

Maduro, care se află în funcţie din 2013, a afirmat ulterior în aceeaşi zi că va candida dacă va fi nominalizat de Partidul Socialist aflat la guvernare.

“Sunt un muncitor umil, un om umil al poporului. Dacă Partidul Socialist Unit al Venezuelei... consideră că ar trebui să fiu candidat prezidenţial... atunci sunt la dispoziţia voastră”, a declarat el reporterilor.

Maduro şi-a menţinut autoritatea şi prin aruncarea în spatele gratiilor a unora dintre opozanţii săi, inclusiv a liderului partidului Voinţa Populară, Leopoldo Lopez, şi a primarului capitalei Caracas, Antonio Ledezma. În noiembrie 2017, Ledezma a reuşit să fugă în Mexic, dar Lopez rămâne în închisoarea militară Ramo Verde din capitala venezueleană.

Diosdado Cabello, vicepreşedinte al socialiştilor, a confirmat Adunării că Maduro va fi singurul candidat din partea Partidului Socialist.

“Nu vom avea nicio obiecţie. Avem un singur candidat pentru a continua revoluţia”, a precizat Cabello.

Adunarea a cerut Consiliului Electoral Naţional să finalizeze data alegerilor. Scrutinul, care a fost programat iniţial pentru sfârşitul acestui an, a fost propus pentru a demonstra angajamentul administraţiei pentru democraţie, au susţinut oficiali guvernamentali.

Opoziţia venezueleană, care a cerut în mod constant noi alegeri prezidenţiale pe fondul unei crizei politice care zguduie ţara, îl acuză acum pe Maduro că nu face altceva decât să “deghizeze autoritarismul în democraţie”.

“Un guvern care este un produs al forţei sau al unei capcane electorale nu poate supravieţui la nivel internaţional”, a scris pe Twitter Henry Ramos Allup, un proeminent lider al opoziţiei şi membru al Adunării Naţionale controlate de opoziţie.

Coaliţia din opoziţie Masa Rotundă a Unităţii Democratice are doi candidaţi principali: Henrique Capriles Radonski şi Henry Ramos Allup.

Totuşi, lui Capriles, care a mai fost de două ori candidat prezidenţial şi care a pierdut alegerile din 2013 în faţa lui Maduro, i s-a interzis să candideze la preşedinţie.

Anul trecut, Venezuela a fost zguduită de câteva luni de proteste violente, care deseori au fost marcate de ciocniri cu poliţia.

Tulburările au provocat moartea a cel puţin 125 de persoane şi rănirea câtorva sute. De asemenea, violenţele au dus la mii de arestări, au provocat distrugeri de proprietăţi în întreaga ţară, care încearcă să facă faţă unei crize economice dure.

În plus, scăderea preţurilor la petrol a contribuit la amplificarea lipsei de produse de bază, alimente şi medicamente, estimându-se că inflaţia ar ajunge la 1.000% în acest an.