Prea mulţi turişti: la 15 octombrie Tailanda închide insula Koh Tachai

Paradisul interzis. De acum înainte, pitoreasca insulă Koh Tachai va fi o "insulă care nu există", cel puţin pentru turişti.

Koh Tachai, Tailanda
Koh Tachai, Tailanda

Guvernul tailandez a luat o decizie care nu are precedent: de la 15 octombrie, insula Koh Tachai, situată în Parcul Naţional Similian, va fi închisă pe o perioadă nelimitată. S-a terminat cu hoardele de turişti, sălbaticele picnicuri, mulţimea de bărci încărcate cu turişti pregătiţi să facă snorkeling sau scufundări.

Insula, considerată printre cele mai pitoreşti din Asia dacă nu chiar "cea mai frumoasă din Tailanda", potrivit site-ului Beachmeter, va rămâne off limits pentru public. De-a lungul anilor, turismul a distrus-o până în punctul în care, dacă "nu o închidem acum, o vom pierde pentru totdeauna", spun experţii tailandezi care cooperează cu autorităţile.

Cu nisip alb, ape cristaline, recifuri de corali uimitoare şi un farmec deosebit, această fâşie de 8 km - accesibilă doar la o călătorie de o oră şi jumătate cu barca - numită Koh Tachai, este o atracţie continuă pentru iubitorii Mării Andaman. Iar motivul este evident: cu doar 13 euro eşti deja în paradis. În ciuda faptului că există o limitare de 70 de turişti pe zi, insula era vizitată de cel puţin 1.000 de turişti zilnic.

Tailanda, paradisul pierdut de Koh Tachai

Din luna mai până în luna octombrie, o parte dintre cele mai renumite arhipelaguri din Tailanda "închid" din cauza musonilor, dar apoi re-deschid sezonul turistic. Dar Koh Tachai va rămâne închisă "până la o dată ce urmează a fi anunţată", pentru a fi restabilit ecosistemul insulei şi pentru a combate efectele negative asupra resurselor naturale şi a mediului, în mod special a recifului.

"Este necesară o conservare naturală înainte ca prejudiciul să fie ireparabil", a explicat Tunya Netithammakul, director al Departamentului Parcurilor Naţionale, animale sălbatice şi plante.

În trecut, o interdicţie similară a fost făcută pentru minunata Maya Bay, în zona Phi Phi Island, insula faimoasă din filmul ''The Beach'', cu scopul de a conserva mediul înconjurător.

Acum, această măsură este necesară şi pentru Koh Tachai care, cu plajele sale "virgine" şi locaţia "izolată" a devenit visul unei experienţe exotice la care mulţi turişti nu prea par că vor să renunţe. Diverşi operatori de turism încă mai vând vacanţe în această insulă de vis, fapt pentru care guvernul a decis să intervină cu luni de zile în avans pentru a descuraja rezervările sau tururile, evitând ca călătorii să fie "deturnaţi" spre alte plaje. Deci, aviz celor care au ales această destinaţie pentru viitoarea călătorie: insula Koh Tachai a fost închisă turismului.

Doar două dintre principalele site-uri de scufundări din Insulele Similan vor rămâne deschise şi disponibile pentru scafandri. Pentru restul, paradisul poate aştepta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură