Prea puţin şi prea târziu: SUA presează Israelul să renunţe la armele sale nucleare

Thomas Countryman, secretar adjunct american pentru securitate internaţională şi neproliferare.
Thomas Countryman, secretar adjunct american pentru securitate internaţională şi neproliferare. (Captură Foto)

Thomas Countryman, secretar adjunct american pentru securitate internaţională şi neproliferare, a vizitat recent Israelul şi a susţinut discuţii cu oficiali seniori din Ministerul israelian al Apărării în legătură cu posibilitatea creării unui Orient Mijlociu fără arme nucleare.

Washingtonul urmăreşte să promoveze această idee după ce a ajuns la un acord cu Rusia în această problemă.

Departamentul de Stat american a confirmat vizita lui Countryman şi surse din cadrul administraţiei Obama au declarat că susţinerea acestei idei de către Israel ar fi un catalizator pentru aducerea altor ţări în discuţiile care au loc asupra chestiunii.

Americanii au încercat de ceva timp să organizeze o conferinţă internaţională asupra subiectului dar fără succes.

La rândul său, Secretarul de Stat american John Kerry a discutat despre această idee cu pesimism şi a declarat că este o “provocare foarte dură.”

Ministerul israelian de Externe nu a dorit să răspundă la raportul privind vizita lui Countryman în Israel, declarând doar ziarului Arutz Sheva că “subiectul este unul sensibil, [şi] nu vom discuta despre el.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe