Preda le cere prezidenţiabililor să spună cu cine au votat de-a lungul timpului să afle şi cetăţenii

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Europarlamentarul PMP Cristian Preda le-a adresat vineri, pe blogul personal, un apel public candidaţilor angajaţi în cursa pentru Cotroceni să spună când şi cu cine au votat la prezidenţiale, rugându-i pe jurnaliştii secţiunii politic să ajute publicul în lămurirea istoriei de vot a prezidenţiabililor de astăzi.

Preda vrea să afle „voturile prezidenţiabililor la prezidenţiale” pentru că a observat că în ultimele zile a avut loc o dezbatere publică despre votul dat la prima suspendare a preşedintelui Traian Băsescu de fostul candidat PMP, Cristian Diaconescu, acesta fiind şi unul din motivele invocate pentru schimbarea acestuia.

„În ultimele zile, s-a iscat o dezbatere publică referitoare la votul dat de Cristian Diaconescu în 2007, la prima suspendare a preşedintelui Băsescu. E, desigur, important de lămurit cum s-a poziţionat atunci cel susţinut până deunăzi de PMP în cursa pentru Cotroceni. Şi suspendarea din 2007, şi cea din 2012 sunt “teste” politice importante pentru toate familiile politice. Dar la fel de însemnate mi se par a fi voturile date de prezidenţiabili la alegerile pentru funcţia supremă la care au votat. Publicul are dreptul să ştie cum au optat cei care vor să ajungă la Cotroceni, atunci când erau simpli votanţi”, a declarat Cristian Preda.

Liderul PMP este curios să afle cu cine a votat Iohannis în 2004 la primul tur, pentru cine opta Udrea în 1996, dacă Tăriceanu a mers la vot şi în primul tur, şi în al doilea în 2000, sau pe cine susţinea Macovei în 1990 etc. etc.

„Istoria de vot completă a fiecărui prezidenţiabil ne-ar ajuta să înţelegem reprezentările lor despre funcţia supremă în stat. Le adresez public candidaţilor din 2014 solicitarea de a spune când şi cu cine au votat la prezidenţiale, rugându-i pe jurnaliştii politici să dea o mână de ajutor, în interesul informării cetăţenilor”, a mai precizat Cristian Preda.