Predoiu: În "groapa" în care a primit cadou guvernarea în 2012, Ponta a găsit 5 miliarde de euro rezervă

Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta repetă obsesiv că a preluat ţara în 2012 dintr-o "groapă", însă în "groapa" în care a primit cadou guvernarea în 2012, el a găsit 5 miliarde de euro rezervă (buffer) la Ministerul de Finanţe, deficitul bugetar stabilizat şi credibilitatea pe pieţele externe restabilită de guvernele anterioare, a declarat, marţi, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

"Este incorect să spună că a preluat o economie în criză. Ponta a preluat în 2012 o economie stabilizată la nivel macro. Important este că acum să nu declanşeze o spirală a măsurilor populiste pe care guvernul nu le poate menţine mai mult de 12-18 luni. Este important să nu repetăm greşeli făcute în alte economii, chiar ale unor state dezvoltate", a precizat Cătălin Predoiu.

În opinia liderului liberal, cheia dezvoltării economiei noastre nu este deficitul mai mare, ci un antreprenoriat puternic şi investiţii publice în infrastructură.

"România nu îşi poate permite un model de dezvoltare economică bazat pe deficite mari şi cheltuieli mari cu o administraţie nereformată. Antreprenoriatul şi capitalul românesc nu au nevoie de iluzii fiscale, ci de legi mai simple, administraţie inteligent croită, piaţă bursieră, condiţii de creditare mai flexibile şi alternative la finanţarea bancară, investiţii în infrastructura de transport şi energetică", a continuat Cătălin Predoiu.

Antreprenoriatul şi capitalul românesc au nevoie, potrivit acestuia, de un guvern serios care să nu amăgească cu măsuri temporare, care nu pot fi susţinute pe termen lung, un guvern serios care menţine pe termen lung cadrul fiscal.

"Ceea ce vedem însă în rectificarea bugetară făcută de Ponta (de fapt de Dragnea) este de fapt o "baronizare bugetară". Guvernul lui Ponta ia resursele de la investiţii şi dezvoltarea infrastructurii şi le dă baronilor din PSD. "Rectificarea – ameţeală" bugetară este o altă dovadă a lipsei de onestitate a Guvernului lui Ponta", a subliniat prim-vicepreşedintele PNL.

Cât despre cererea PNL de a demisiona, pe care premierul Ponta o consideră "stupidă", Cătălin Predoiu susţine că, fără a-i discuta situaţia penală, cererea nu este stupidă. Iată de ce: "economia are acum nevoie de un guvern cu credibilitate în lume, care să atragă investiţii şi sprijin pentru România. Ei bine, Ponta nu mai are credibilitate nici pentru a deschide o gogoşerie în Dubai. Dacă într-adevăr vrea să servească economia României, se retrage de la guvern aşa cum s-a retras de la şefia PSD."

"Deocamdată, îi este mai frică de ceea ce îi poate face PSD, decât îi pasă de economia României. De fapt, din ceea ce se vorbeşte pe culoarele puterii, Ponta ar pleca de la guvern şi mâine, dacă nu i-ar fi frică de ce i-ar face baronii PSD dacă o face", a mai declarat Cătălin Predoiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.