Predoiu: Nu vreau să o lungim prea mult cu proiectul privind SIIJ. Efectele intervenţiei sunt delicate

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că este “probabil” ca până la data de 1 februarie să fie lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).

“Următorul pas ar fi să creionăm un proiect de lege pe care să îl transmitem în dezbatere publică şi ulterior Consiliului Superior al Magistraturii. Şi, sigur că e o perioadă dificilă [la Ministerul Justiţiei – n.r.] cu aceste interviuri [pentru conducerea marilor parchete -n.r.], care absorb cam 8-10 ore pe zi din agenda ministrului şi a unuia dintre secretarii de stat, dar ne vom descurca şi în aceste condiţii ca în perioada următoare să lansăm în dezbatere un proiect”, a precizat Predoiu.

Ministrul Justiţiei a punctat că a discutat cu specialişti din cadrul instituţiei pe care o conduce diverse opţiuni tehnice cu privire la acest proiect, adăugând că, deşi este vorba doar de “câteva articole care reglementează Secţia specială”, situaţia nu este atât de simplă.

“Efectele intervenţiei sunt de asemenea delicate şi trebuie să le cântărim cu atenţie, legat de dosarele care s-au generat, de competenţele care sunt în joc, de garanţiile pe care trebuie să le oferim celor care se tem că s-ar putea întâmpla abuzuri în viitor, dar şi de necesitatea de a avea un aparat care cu adevărat se poate ocupa de infracţionalitate, de corupţie, chiar şi atunci când se întâmplă în rândul magistraţilor”, a declarat Predoiu.

Întrebat dacă are un orizont de timp în privinţa proiectului mai sus menţionat, ministrul Justiţiei a afirmat că nu doreşte să lungească prea mult procesul întrucât “noi ne-am precizat poziţia”.

“Eu sper ca până la 1 februarie să putem lansa în dezbatere publică un proiect. Şi nu că sper, găsesc probabil acest lucru”, a conchis Predoiu.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a dat undă verde, vineri seară, la deschiderea şedinţei de guvern, propunerii ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind desfiinţarea SIIJ. După ce Predoiu şi-a prezentat succint argumentele, şeful Executivului a soluţionat că desfiinţarea este "o propunere corectă", consistentă cu programul de guvernare al liberalilor. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne