Pregătiri pentru o invazie chineză? Taiwanul va desfăşura un exerciţiu cu muniţie reală în Marea Chinei de Sud

Soldaţi taiwanezi în timpul unui exerciţiu la o baza militară din Hualien,  Taiwan
Soldaţi taiwanezi în timpul unui exerciţiu la o baza militară din Hualien, Taiwan (Mandy Cheng/AFP/Getty Images)

Forţele armate taiwaneze plănuiesc un exerciţiu militar de 3 zile cu muniţie reală pe insula Taiping din disputata Mare a Chinei de Sud, cu scopul de a-şi demonstra suveranitatea asupra Insulelor Spratly, ceea ce va înfuria China şi, poate, Vietnamul, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Potrivit publicaţiei South China Morning Post, exerciţiul se va desfăşura în intervalul orar 8 a.m. – 9 a.m. în perioada 21-23 noiembrie şi se presupune că va supăra regimul comunist chinez, care revendică de asemenea Insulele Spratly şi, de fapt, cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud.

“Revendicarea suveranităţii asupra Insulelor Spratly de către Beijing este compatibilă cu cea a Taipei-ului şi orice exerciţiu cu muniţie reală pe insula Taiping va ajuta doar la consolidarea [suveranităţii [Chinei] continentale asupra regiunii, ţinând cont că Beijingul consideră Taiwanul o parte a Chinei”, a declarat Wang Kung-yi, profesor de ştiinţă politică la Universitatea pentru Cultură Chineză din Taipei.

Administraţia Pazei de Coastă a Taiwanului a afirmat marţi că în timpul exerciţiului vor fi trase focuri în mare şi aer în zona insulei Taiping, care face parte din grupul de insule Spratly. Vor fi folosite mitraliere cu lansatoare de grenade cu calibru de 40 mm şi alte arme grele.

“Este un antrenament de rutină pe care îl desfăşurăm de ani de zile”, a afirmat Tsai Tzung-hsien, directorul departamentului pentru relaţii publice al Pazei de Coastă, într-un interviu cu South China Morning Post.

Exerciţiul va fi desfăşurat în interiorul unei raze de 10 km în jurul insulei Taiping şi urmăreşte să protejeze integritatea teritoriului taiwanez şi să descurajeze o invazie din partea Beijingului.

Tsai a precizat că exerciţiul nu va periclita liniile maritime pentru transporturi comerciale din apropierea insulei Taiping.

South China Morning Post a întrebat ce tipuri de arme vor fi folosite, şi Tsai a susţinut: “Vom testa capacitatea de reacţie atât a armelor noastre uşoare şi grele, cât şi a personalului”.

Totodată, ca răspuns la exerciţiul anunţat de Taipei în noiembrie, autorităţile vietnameze au contestat exerciţiul, iar unii internauţi vietnamezi chiar au ameninţat că soldaţii vietnamezi ar putea captura insula în doar două ore.

Potrivit unor rapoarte ale mass mediei taiwaneze, un purtător de cuvânt al Ministerului vietnamez de Externe a declarat că exerciţiile continue desfăşurate de taiwanezi pe insula Taiping au încălcat suveranitatea Vietnamului,ele reprezintă o ameninţare pentru securitatea navigaţiei şi aviaţiei regionale şi amplifică tensiunile din Marea Chinei de Sud.

Marea Chinei de Sud este o zonă economică puternic disputată şi este revendicată de China, Taiwan, Brunei, Malaezia, Indonezia, Filipine şi Vietnam. Prin această linie comercială trec anul mărfuri globale în valoare de 5 trilioane de dolari. SUA şi Australia doresc ca linia să rămână în apele internaţionale şi au lansat operaţiuni de “promovare a libertăţii de navigaţie” în regiune. Operaţiunile sunt maritime şi aeriene.

De exemplu, USS Curtis Wilbur şi USS Antietam, ambele fiind distrugătoare americane din clasa Arleigh Burke, au desfăşurat misiuni de tranzit în zonă pentru a demonstra angajamentul SUA faţă de menţinerea deschisă şi liberă a regiunii Indo-Pacific, a afirmat luni colonelul Rob Manning.

Aceasta a fost cea de-a treia operaţiune de promovare a libertăţii de navigaţie desfăşurate de distrugătoare americane în cea de-a doua jumătate a acestui an. Mai multe nave de luptă chineze au urmărit distrugătoarele americane în timpul tranzitului lor, au afirmat oficiali ai apărării pentru CNN.

Beijingul şi-a dezvoltat o serie de active militare în zone strategice ale Mării Chinei de Sud pentru ceea ce a numit a fi obiective privind apărarea naţională. În plus, Washingtonul este nemulţumit de construirea de către China a unor structuri industriale şi militare pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud.

Se pare că Taiwanul, susţine Zero Hedge, are un motiv bun să se pregătească pentru o invazie chineză.

Într-un raport separat, un analist a declarat pentru South China Morning Post că eforturile Beijingului de a creşte capacitatea de reacţie a armatei sale şi de a apăra politica unei singure Chine au fost dezvăluite într-un document divulgat care a specificat că statul chinez ar avea un plan secret de a invada Taiwanul până în 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe