Premieră în România. Dosar penal pentru scurgeri de informaţii de la Parchetul General

Procurorul General interimar a anunţat că a fost deschis un dosar pentru scurgeri de informaţii din interiorul instituţiei pe care o conduce.
Bogdan Licu
Bogdan Licu (pandurul.ro)

Procurorii Parchetului General au deschis marţi dimineaţa un dosar penal care vizează scurgeri de informaţii din interiorul instituţiei, a anunţat Bogdan Licu, procurorul general interimar al României, potrivit Digi24

Concret, procurorii vor să afle cine din Parchetul General a dat jurnaliştilor rechizitoriul dosarului Colectiv. În contextul în care rechizitoriul nu a fost finalizat şi dosarul nu a fost trimis în judecată, în spaţiul public apărând o formă de lucru a acestui document.

Deocamdată, dosarul penal pentru scurgere de informaţii este in rem, adică nicio persoană nu este suspectată în momentul de faţă.

În Codul Penal există un articol care pedepseşte dezvăluirea fără drept de informaţii din dosarele penale. Pe de altă parte, normele denontologice la nivel internaţional spun, în cazul jurnaliştilor care obţin informaţii pe surse, că nu au obligaţia să le dezvăluie.

Situaţia este, potrivit publicaţiei citate, o premieră pentru România.

În rechizitoriul apărut în presă erau informaţii cu privire la modul în care era gestionată situaţia în cazul prevenirii incendiilor în clubul Colectiv - mai multe extinctoare expirate, nerespectarea normalor - şi cu privire la persoanele care urmează să fie trimise în judecată.