Premierul armean Sargsyan se retrage din negocierile cu liderul protestelor recente

Premierul armean Serj Sargsyan (st) discută cu Nikol Pashinian într-o întâlnire televizată, 22 aprilie 2018, cu puţin timp înainte ca acesta din urmă, un lider al opoziţiei armene, să fie arestat.
Premierul armean Serj Sargsyan (st) discută cu Nikol Pashinian într-o întâlnire televizată, 22 aprilie 2018, cu puţin timp înainte ca acesta din urmă, un lider al opoziţiei armene, să fie arestat. (Vano Şlamov/AFP/Getty Images)

Liderul protestelor succesive din Armenia împotriva noului premier Serj Sargsyan a fost “evacuat cu forţa” de la o nouă demonstraţie în Erevan, a declarat poliţia. Măsura a avut loc după o întâlnire televizată eşuată cu premierul armean.

Poliţia a negat afirmaţia anterioară făcută de un politician din opoziţie că Nikol Paşinian a fost arestat duminică.

Potrivit rapoartelor AFP şi unor persoane de pe reţelele sociale care ar fi fost martori, pe străzile capitalei armene au avut loc noi ciocniri între poliţie şi manifestanţii anti-guvernamentali.

“În pofida apelurilor repetate de a opri întrunirile, Nikol Paşinian a continuat să conducă o demonstraţie” în Erevan, a declarat poliţia. Liderul protestului şi alţi doi parlamentari din opoziţie au fost “evacuaţi forţat de la locul” demonstraţiei, iar manifestanţii au fost dispersaţi de către forţele de ordine.

Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, premierul armean a ieşit de la o întâlnire televizată cu Paşinian, doar la câteva minute de la începerea ei.

Nikol Paşinian a condus protestele timp de nouă zile consecutiv în Erevan, cerând demisia lui Sargsyan. Sâmbătă, manifestanţii au mărşăluit prin capitală, fluturând steaguri naţionale şi scandând “Luaţi poziţie, opuneţi-va lui Serj”.

Noul preşedinte al Armeniei, Armen Sarkissian – un aliat, dar nu o rudă a lui Sargsyan – s-a întâlnit sâmbătă cu Paşinian şi a cerut lansarea unui dialog.

Marţea trecută, Parlamentul ţării a votat în favoarea lui Sargsyan, permiţându-i acestuia să devină premier, deşi anterior deţinuse funcţia de preşedinte, care este în mare parte ceremonială. Numirea s-a efectuat potrivit Constituţiei revizuite, care a fost aprobată într-un referendum în 2015.

Criticii susţin că alegerea lui Sargsyan în funcţia de premier nu este democratică, descrind-o drept o confiscare a puterii ţării.