Premierul britanic doreşte o perioadă de tranziţie de doi ani pentru Brexit

Premierul britanic Theresa May a promis că Marea Britanie îşi va onora angajamentele bugetare faţă de UE, propunând o perioadă de tranziţie de doi ani în procesul de ieşire din blocul comunitar - perioadă în care Londra va respecta regulile UE.
Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

În încercarea de a înregistra un progres în discuţiile stagnate cu Bruxelles-ul, premierul britanic şi-a folosit mult anticipatul discurs de vineri din Florenţa, Italia, pentru a face un apel liderilor UE pentru o abordare pozitivă a relaţiilor viitoare după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea în martie 2019.

“Haideţi să fim creativi şi practici în conceperea unui parteneriat economic ambiţios care respectă libertăţile şi principiile UE şi dorinţele poporului britanic. Şi cred că există bune motive pentru acest nivel de optimism şi ambiţie”, a afirmat May, repetând o asigurare anterioară că Marea Britanie “va părăsi UE, dar nu va părăsi Europa”.

De asemenea, May a evidenţiat propunerile privind un nou tratat de securitate între UE şi Marea Britanie pentru a include şi drepturile imigranţilor UE în legea britanică, luând în considerare deciziile Curţii Europene.

May speră că un acord privind drepturile cetăţenilor va fi încheiat în curând. Încă va exista libertate de mişcare în Marea Britanie pentru cetăţenii UE după Brexit, dar ei vor trebui să se înregistreze.

Guvernul britanic a ajuns să accepte necesitatea unei perioade de tranziţie, sau implementare, după Brexit pentru a evita o ieşire dură din UE şi pentru a oferi companiilor timp să se acomodeze cu ieşirea din Piaţa Unică şi Uniunea Vamală a Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte cruciala problemă a banilor – aşa zisa factură de divorţ – May a urmărit să ofere asigurări, susţinând că este conştientă de nesiguranţa provocată de Brexit.

“Nu doresc ca partenerii noştri să se teamă că vor trebui să plătească mai mult sau că vor primi mai puţin pentru restul planului bugetar curent ca urmare a deciziei noastre de a pleca. Marea Britanie îşi va onora angajamentele pe care le-a făcut în timpul perioadei de apartenenţă [la blocul european]”, a declarat aceasta.