Premierul britanic May propune amânarea ieşirii Marii Britanii din UE

Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a prezentat un proiect pentru o evenutală prelungire a Articolului 50 cu scopul de a evita ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord la sfârşitul lunii martie, potrivit Euronews.

Pentru acest lucru, ar trebui în primul rând ca parlamentarii britanici să respingă atât acordul de retragere actual al premierului May cât şi scenariul unui Brexit fără acord.

Luând cuvântul, marţi, în Camera Comunelor, May a recunoscut temerile miniştrilor că “timpul se scurge”, însă a susţinut că un Brexit fără acord nu va fi atât de dezastruos precum s-a prezis.

Etapele pentru contestata prelungire a Articolului 50 au fost prezentate în “trei angajamente” de către May, un proces în trei etape planificat pentru mijlocul lunii martie:

  1. parlamentarii britanici vor participa la un vot semnificativ în 12 martie pe tema actualului acord pentru Brexit negociat de May;
  2. dacă va fi respins acordul, parlamentarii vor fi apoi invitaţi să voteze în 13 martie dacă Marea Britanie ar trebui să iasă din UE fără un acord;
  3. respingerea ambelor puncte de mai sus îi va duce pe parlamentari la un al treilea vot, în 14 martie, cu privire la prelungirea Articolului 50.

Totuşi, May a avertizat că o prelungire, dacă va avea loc, va fi o situaţia unică şi de scurtă durată.

Singura cale de a evita un Brexit fără acord ar fi aceea ca parlamentarii să accepte acordul sau să revoce total Articolul 50, premierul precizând că ultima variantă fiind un pas pe care nu îl va face.

May a respins propunerile pentru un al doilea referendum, afirmând că acesta ar readuce ţara “înapoi la zero”.

“Această Cameră a votat pentru declanşarea Articolului 50 şi această Cameră are datoria de a pune în practică rezultatul”, a adăugat ea.

Liderul laburiştilor britanici, Jeremy Corbyn, a declarat, ca replică la discursul lui May, că aşteaptă desfăşurarea unui vot public în Parlament.

De asemenea, după discursul lui May, unii parlamentari au indicat diferenţele de opinie imense în ceea ce priveşte comportamentul premierului în timpul negocierilor cu UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe