Premierul Canadei cere Chinei să elibereze un practicant Falun Gong

Prmeierul canadian Stephen Harper la întâlnirea cu şeful propagandei Partidului Comunist Chinez, Li Changchun în Ottawa
Prmeierul canadian Stephen Harper la întâlnirea cu şeful propagandei Partidului Comunist Chinez, Li Changchun în Ottawa (Jill Thompson / PMO)

În timpul summit-ului APEC din China, premierul canadian Stephen Harper a cerut autorităţilor chineze să elibereze un practicant Falun Gong închis ilegal în închisorile chineze.

Cererea, care o vizează pe doamna Chen Yinghua, a fost confirmată recent de un oficial al guvernului canadian. Chen, fiica lui Huang Jinling, un rezident al Canadei, a fost închisă în luna martie, 2014, din cauza credinţei sale spirituale. Premierul canadian a dat curs cererii la solicitarea doamnei Huang.

”Un membru al staffului Ambasadei canadiane din China m-a sunat pe 20 noiembrie, informându-mă că premierul canadian a ridicat cazul fiicei mele când s-a întâlnit cu oficialii chinezi în timpul summit-ului APEC”, a declarat Huang.

Potrivit acesteia, membrii administraţiei canadiene au precizat că ministrul canadian de Externe i-a înmânat ministrului chinez de Externe, Wang Yi, o listă care conţinea numele mai multor practicanţi Falun Gong închişi.

Fiica doamnei Huang a fost arestată de poliţia din Shijiazhuang din provincia Hebei. Când judecata s-a ţinut în secret pe 21 august, 2014, Ambasada canadiană a trimis un oficial la proces, însă autorităţile chineze nu i-au permis să intre în sala de judecată.

Doamna Huang i-a mulţumit premierului şi Ambasadei canadiene pentru ajutor, în timp ce soţul acesteia, Chen Zhiming, speră că guvernul canadian şi organizaţiile afiliate îşi vor continua eforturile de eliberare a victimelor regimului comunist de la Beijing.

Recoltarea de organe de la practicanţi în viaţă

Potrivit doamnei Huang, fiica sa a fost torturată sever după ce a fost închisă. ”Aceasta a fost legată de mâini şi atârnată în aer, de exemplu”. În plus, i s-au luat forţat probe de sânge.

”După ce am citit despre recoltarea de organe de la practicanţii în viaţă din China, sunt îngrijorată că fata mea ar putea deveni o victimă”, a declarat Huang, la o conferinţă de presă desfăşurată în faţa consulatului chinez din Calgary, pe 4 noiembrie.

Parlamentarul canadian Judy Sgro a ridicat chestiunea în Camera Comunelor înaintea vizitei lui Harper în China. ”Premierul se îndreaptă către China, iar practicanţii Falun Gong strânşi în faţa Parlamentului (Parliament Hill - n.r) îi solicită să ridice chestiunea recoltării forţate de organe, în special acum că această ameninţare implică 10 membri de familie ai canadienilor, încarceraţi acolo.

China a anunţat în mod repetat că are un plan conceput pentru interzicerea recoltării de organe de la prizonieri, dar practicanţii Falun Gong ştiu că acest plan încă nu s-a materializat. Practica a fost verificată în mod independent de câteva ori. Un raport chiar citează o listă de preţuri de pe un website chinez de transplant care oferea rinichi pentru 62.000 de dolari şi plămâni pentru 170.000 de dolari. Ştim cu toţii că recoltarea forţată de organe este greşită şi vrem să încurajăm China să încheie această practică.

Naţiunile serioase în privinţa drepturilor omului trebuie să pună capăt acestei practici barbare sau poate ar trebui să considerăm inactivitatea lor ca parte a discuţiilor viitoare de afaceri cu aceste persoane care refuză să coopereze în drepturile omului”, a subliniat parlamentarul.

După întâlnirea cu oficialii chinezi, Harper a declarat că a ridicat o listă întreagă de probleme sensibile în discuţiile cu liderii chinezi. ”Puteţi fi liniştiţi că fiecare chestiune importantă din zona problemelor consulare, drepturilor omului, guvernanţei şi drepturilor minorităţilor – am ridicat fiecare din acele lucruri”.

Acestea sunt chestiuni pe care vom continua să le urmărim şi în legătură cu care să purtăm un dialog, a adăugat Harper.

De-a lungul timpului, oficialii canadieni şi-au oferit frecvent sprijinul mişcării spirituale Falun Gong, care a fost persecutată brutal în China în ultimii 15 ani. Guvernul canadian a denunţat abuzurile severe de drepturile omului la o serie de evenimente internaţionale.

Iar premierul Harper, care a salutat Ziua Falun Dafa şi Luna Falun Dafa timp de 9 ani la rând, a scris în ultima sa scrisoarea de felicitare. ”Apreciez Asociaţia Falun Dafa din Canada pentru împărtăşirea acestei discipline cu cetăţenii canadieni. Principiile centrale ale practicii, Adevăr, Compasiune şi Toleranţă, rezonează puternic cu societatea noastră pluralistă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe