Premierul ceh: Imigraţia ilegală este o ameninţare pentru civilizaţia europeană

Euroscepticul ceh Andrej Babis
Euroscepticul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Premierul ceh Andrej Babis a condamnat abordarea Germaniei şi a Uniunii Europene faţă de imigraţia ilegală, numind-o o “ameninţare pentru civilizaţia europeană”.

Babis, un magnat miliardar populist de origine slovacă, descris uneori ca “Trump al Cehiei”, a declarat la televiziunea naţională: “Nu dorim să locuim aici ca şi cum am fi în Africa sau Orientul Mijlociu. Trebuie să oprim [imigraţia din acele ţări]”.

El a prezis că în cazul în care imigraţia nu este adusă sub control, furia şi decepţia publică se vor amplifica, avertizând că “Chemnitz este după colţ”, făcând referire la protestele publice la scară mare împotriva politicii imigraţiei din Germania care au izbucnit după ce un localnic din oraşul Chemnitz a fost înjunghiat fatal aparent de către un sirian şi un irakian ce aveau la activ deja o serie de condamnări.

“Avem 1,5 milioane de imigranţi ilegali aici. Politica noastră privind returnarea lor este slabă”, a adăugat liderul ANO, făcând referire la situaţia slabă din UE cu privire la returnarea solicitanţilor de azil falşi – inclusiv pe irakianul mai sus menţionat din Chemnitz, şi ucigaşi precum Anis Amri, care de altfel nu ar fi trebuit să se afle în Germania când a furat un autocamion şi a intrat cu el în mulţime la un Târg de Crăciun aglomerat. Amri a minţit referitor la naţionalitatea sa, a folosit mai multe identităţi false şi a fost programat pentru deportare dar nu a fost arestat în timp ce se aranja acel proces.

În calitate de lider al uneia dintre naţiunile central-europene ce fac parte din Grupul de la Vişegrad – naţiuni care se opun imigraţiei în masă şi multiculturalismului – şi aliat în prezent cu noul guvern de coaliţie conservator-naţionalist al Austriei şi coaliţia de guvernare populistă a Italiei, Babis a fost aspru cu privire la ţările vest-europene care încă promovează politica graniţelor deschise.

“Dacă ei doresc să aibă mai mulţi susţinători ai Statului Islamic în Franţa, Olanda sau Belgia decât au în prezent, atunci acest lucru depinde de ei”, a afirmat liderul ceh.

Babis a fost foarte clar în privinţa faptului că Republica Cehă, precum şi Ungaria, Polonia şi Slovacia, va continua să sfideze încercările UE de a redistribui pe baza unor cote obligatorii imigranţii care sosesc în UE.

“Am pierdut patru ani dezbătând în mod prosteşte cotele. Pe scurt, mesajul trimis este acelea că Europa este deschisă şi că trebuie să avem grija de toţi cei care ajung aici ilegal şi îi vor distribui printre noi”, a explicat el într-un interviu separat, acuzând “că vor să cumpere azil”.

Premierul ceh, precum şi Matteo Salvini, care este vicepremier şi ministru de Interne al Italiei şi lider al partidului italian Liga, consideră că promovarea unor graniţe puternice este soluţia corectă la criza imigraţiei şi doreşte ca UE să ajute la stabilizarea Libiei şi eventual să încheie cu acestă ţară şi cu Algeria, Maroc, Tunisia şi Egipt acorduri în stilul celui încheiat cu Turcia, pentru ca aceste state să oprească imigranţii la graniţele lor externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe