Premierul israelian investigat pentru fraudă, abuz de încredere şi mită

Detalii concrete ale unei investigaţii în desfăşurare cu privire la premierul israelian Benjamin Netanyahu au ieşit la iveală printr-un ordin judecătoresc. Poliţia israeliană tratează cu fostul şef de personal despre posibilitatea ca acesta să depună mărturie împotriva premierului.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Detalii ale investigaţiei autorităţilor israeliene legată de premierul Benjamin Netanyahu au ieşit în cele din urmă la lumină, joi, după luni de întrebări şi speculaţii media.

Potrivit unui document al poliţiei elaborat de instanţă, premierul este suspect în două investigaţii privind presupuse acte de fraudare, abuz de încredere şi primire de mită.

Poliţia a încercat să obţină un ordin judecătoresc pentru a interzice publicarea oricăror detalii privind negocierile care îl implică pe fostul consilier al premierului, Ari Harrow. Totuşi, instanţa a dezvăluit presupusele acte pe care le-ar fi comis Netanyahu.

Între timp, Harrow, fost şef de personal al lui Netanyahu, ar putea ajunge pe lista de martori a procurorilor în două cazuri împotriva premierului israelian. Dacă Harrow ar depune mărturie, Netanyahu ar putea fi pus sub acuzare.

Presupusele infracţiuni ale lui Netanyahu au legătură cu două cazuri separate. Primul caz, cunoscut sub numele de File 1.000, se referă la cadourile ilegale primite de Netanyahu şi familia sa de la unii asociaţi de afaceri, inclusiv miliardarul australian James Packer şi producătorul de la Hollywood Arnon Milchan.

File 2.000, cel de-al doilea caz, se referă la presupusele încercări ale premierului de a încheia un acord secret cu Arnon Mozes, directorul publicaţiei israeliene Yediot Aharonot, potrivit căruia Netanyahu ar fi folosit legislaţia pentru a micşora concurenţa publicaţiei în schimbul unor rapoarte favorabile la adresa sa.

Netanyahu a negat orice infracţiune şi un purtător de cuvânt al său a răspuns joi la ordinul instanţei, susţinând că premierul este victima unei “vânători de vrăjitoare, aflată acum în cel mai înalt punct, care urmăreşte să schimbe guvernul”.

Purtătorul de cuvânt a continuat: “Această mişcare este destinată să eşueze dintr-un simplu motiv: Nimic nu se va întâmpla deoarece nimic nu s-a întâmplat”.

Dar, Odelia Carmon, de asemenea fost consilier al premierului care a lucrat alături de Harrow, a precizat că, în cazul în care acesta din urmă va depune mărturie, dezvăluirile vor avea un impact zguduitor.

“El s-a ocupat cu strângerea de donaţii, s-a ocupat de finanţe, s-a ocupat de secrete de stat”, a declarat Carmon, miercuri, unui post de radio local. “Cred că [Harrow] are totul documentat”.

Potrivit mass mediei israeliene, Harrow deţine înregistrări cu discuţiile ce au avut loc între Netanyahu şi Mozes.