Premierul: Liberalizarea operaţiunilor de export nu trebuie să fie în detrimentul calităţii vinurilor moldoveneşti

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi o şedinţă de lucru cu participarea vinificatorilor şi viticultorilor, informează Epoch Times România cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Participanţii la şedinţă au discutat despre situaţia în domeniu şi măsurile de îmbunătăţire a calităţii vinurilor moldoveneşti în perspectiva liberalizării exportului la această categorie de mărfuri.

Prim-ministrul a menţionat rezultatele bune obţinute până în prezent în vederea revigorării ramurii vitivinicole printre care: extinderea pieţelor de desfacere pentru vinurile autohtone, deblocarea exportului în Federaţia Rusă, dublarea cotei de export în Uniunea Europeană, exportarea vinurilor moldoveneşti în China.

Vlad Filat a atras atenţia vinificatorilor că în rezultatul înţelegerilor convenite cu reprezentanţii Federaţiei Ruse, în viitorul apropiat va fi liberalizat comerţul exterior cu produse vinicole pe piaţa rusă. Astfel, producătorii moldoveni vor avea posibilitatea să exporte vin nu doar prin cele 2 terminale existente, ci prin toate punctele vamale. Aceasta se referă atât la vinurile îmbuteliate, cât şi la vinul în vrac. De asemenea, va fi extinsă şi lista întreprinderilor ce vor avea dreptul de comercializare a vinului în Federaţia Rusă.

Totodată, Premierul a subliniat că obiectivul liberalizării operaţiunilor de export nu trebuie să fie în detrimentul calităţii vinurilor moldoveneşti, solicitând o mare atenţie în acest sens. Vlad Filat a cerut vinificatorilor să asigure o calitate înaltă vinurilor la export, iar instituţiilor statului cu atribuţii în domeniu, implementarea unor mecanisme sigure privind controlul calităţii. În acest sens, un rol deosebit va reveni şi Agenţiei pentru Securitate Alimentară, ce va fi instituită în curând.

În acelaşi timp, Vlad Filat a atras atenía agenţilor economici ce activează în domeniul vinicol asupra necesităţii acoperirii pe deplin a cotei de export la produsele vinicole pe piaţa europeană.

Premierul a accentuat că regulile de joc trebuie să fie respectate de către toţi agenţii economici, iar în cazul admiterii unor încălcări - excluderea acestora din lista întreprinderilor exportatoare.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov a accentuat necesitatea continuări acţiunilor de reformare a sectorului vitivinicol, după modelul mai multor ţări vinicole. Ministrul a precizat că, în cazul nerespectării condiţiilor de calitate, vor fi aplicate sancţiuni pe fiecare caz aparte, fără a aştepta sesizări din partea ţărilor importatoare.

La rândul său, academicianul oenolog, Boris Găină a apreciat acţiunile din ultimii ani în vederea reformării sectorului vitivinicol, fapt ce a contribuit la creşterea calităţii vinurilor din R. Moldova. Boris Găină a specificat: calitatea acestor produse este demonstrată de menţiunile acordate la expoziţiile internaţionale de specialitate şi a sporirii calităţii materiei prime demonstrează calitatea acestor produse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe