Premierul sud-coreean acuzat de corupţie demisionează

Premierul sud-coreean Lee Wan-Koo.
Premierul sud-coreean Lee Wan-Koo. (Captură Foto)

Premierul sud-coreean Lee Wan-Koo şi-a depus luni demisia, în mijlocul unui scandal de corupţie şi la doar două luni după ce a ocupat această funcţie, au declarat marţi oficialii sud-coreeni. Este cea mai recentă criză politică care a lovit-o pe preşedinta Park Geun-hye, conform US News.

Lee Wan-Koo se află în centrul unui scandal de corupţie care a izbucnit după ce un om de afaceri s-a sinucis acum o lună, lăsând în urma sa o listă cu numele a opt persoane de calibru mare despre care a declarat că le-ar fi mituit. Majoritatea celor 8 bărbaţi, incluzându-l pe Lee, sunt consideraţi a fi asociaţi apropiaţi ai preşedintei ţării.

Omul de afaceri Sung Wan-jong a declarat unui ziar local înainte de moartea sa că i-a oferit premierului Lee 30 de milioane de won (27.390 USD) în 2013.

Lee a negat acuzaţia dar a avut de înfruntat apeluri tot mai intense pentru a demisiona, după ce mass media sud-coreeană a publicat presupuse dovezi privind legăturile sale cu Sung. Biroul premierului a declarat marţi că Lee şi-a prezentat demisia luni seara şi că acum aşteaptă decizia preşedintei Park, care se află în Peru într-o călătorie în patru state.

Park a descris cererea de demisie a premierului ca fiind foarte regretabilă, conform unei declaraţii postate pe website-ul Casei Albastre prezidenţiale. De asemenea, Park a făcut apel la efectuarea unei investigaţii complexe asupra scandalului.

Acest scandal are loc într-un moment în care Park se luptă să facă faţă criticilor legate de maniera în care guvernul ţării a abordat dezastrul maritim din 2014, când scufundarea unui feribot s-a soldat cu peste 300 de morţi. Sâmbătă, în cadrul unui miting din Seul condus de rudele victimelor, au izbucnit violenţe şi zeci de oameni au fost răniţi.

Presupusa implicare a premierului Lee în acest scandal este o surpriză, deoarece aceasta a anunţat în luna martie un plan guvernamental de luptă împotriva corupţiei. Totuşi, criticii au declarat că acest plan nu este altceva decât o încercare de a-i ataca pe asociaţii fostului preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak.

Sung, care a fost investigat după lansarea campaniei împotriva corupţiei, s-a plâns că este trădat de Lee şi victimizat, conform mass mediei sud-coreene.

Puterea executivă a Coreei de Sud este concentrată în mâinile preşedintelui, dar premierul conduce ţara dacă şeful statului devine incapabil să îşi îndeplinească obligaţiile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe