Premierul turc doreşte piscine separate pentru bărbaţi şi femei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat luni că va construi piscine olimpice separate pentru bărbaţi şi femei, cu scopul de a evita ca tinerii să dobândească „obiceiuri proaste”, relatează agenţia EFE citând presa locală.

"Vom construi o piscină olimpică pentru femei şi încă una pentru bărbaţi" în localitatea Rize, situată pe ţărmul Mării Negre, a anunţat Erdogan într-un discurs susţinut în timpul unei vizite în acest oraş. "Astfel, cred că tineretul din Rize nu va dobândi obiceiuri proaste", a afirmat premierul turc.

Această condiţie de separare a sexelor în viaţa publică este unul dintre aspectele cele mai controversate din programul partidului islamist Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la putere din anul 2002.

Anul trecut, Ministerul Tineretului a creat tabere de vară separate pentru fetele şi băieţii din liceele publice, decizie care a declanşat un val de critici în presa laică. În replică, ministerul a afirmat că această măsură face „familiile să fie fericite” şi a argumentat că participarea adolescenţilor la astfel de tabere a crescut după separarea lor pe criteriul sexului.

Turcia a fost scena, pentru o perioadă de peste 2 luni, a numeroase revolte ale tinerilor împotriva "derivei autoritare şi islamice" a prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan.

Piaţa Taksim şi parcul Gezi din Ankara au fost închise, dar acest lucru nu a descurajat locuitorii capitalei să continue protestele în zonă. Potrivit estimărilor poliţiei, aproximativ 2,5 milioane de oameni au protestat în ultimele luni, ieşind pe străzi şi în pieţe în întreaga ţară pentru a cere demisia premierului Erdogan.

O măsură luată împotriva tinerilor este că studenţii participanţi la proteste nu vor primi credite pentru finalizarea studiilor. Institutul de acordare de burse pentru învăţământ superior elevilor şi pensionaţilor turci (KYK) a decis să nu acorde burse de studiu celor implicaţi în activităţi de rezistenţă sau de boicot, celor care scandează sloganuri sau participă la iniţiative similare, întrucât aceste activităţi sunt considerate a fi "o încălcare a dreptului la educaţie". Pe site-ul de la KYK, care enumeră condiţiile referitoare la anul universitar anterior, nu este postat niciun regulament, acesta apărând în urma manifestaţiilor care au zguduit Turcia.

Este de fapt un alt mod de represiune a manifestaţiilor în piaţă. Cu paşi mici, dar siguri, guvernul lui Erdogan reduce la tăcere orice formă de libertate.

Menţionăm că cel puţin 59 de jurnalişti consideraţi critici împotriva guvernului din Ankara au fost concediaţi sau forţaţi să demisioneze de la începutul protestelor împotriva guvernului, care au început în luna mai.

"Cel puţin 59 de jurnalişti şi-au pierdut locurile de muncă şi viitorul rămâne incert pentru alţi 14 jurnalişti", se arată în declaraţia emisă de TGS, care denunţă presiunea guvernului pentru a obţine expulzarea jurnaliştilor consideraţi critici la adresa politicilor premierului Recep Tayyip Erdogan, informează agenţia TMNews.