Premierul ungar cere formarea unei alianţe globale anti-imigraţie

Premierul ungar Viktor Orban a cerut sâmbătă crearea unei alianţe globale împotriva imigraţiei, în condiţiile în care partidul său populist de aripă dreapta Fidesz şi-a lansat campania pentru alegerile din 8 aprilie, în care este aşteptat să obţină pentru a treia oară consecutiv o victorie majoră.
Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

Orban a afirmat duminică faptul că Europa se confruntă cu o fisură critică între statele membre din Est şi cele din Vest, numindu-le pe cele din urmă drept o “zonă cu imigranţi, o lume cu o populaţie mixtă care se îndreaptă într-o direcţie diferită de a noastră”.

Premierul ungar a precizat că, în condiţiile în care ţările vest-europene doresc să fie urmate de membri est-europeni ai Uniunii Europene, este probabilă desfăşurarea unei lupte vicioase, făcând aluzie la un plan susţinut de liderii Franţei şi Germaniei pentru remodelarea alianţei europene.

“Oricât ar părea de absurd, pericolul pe care îl înfruntăm vine din Vest, din partea politicienilor din Bruxelles, Berlin şi Paris. Bineînţeles că vom lupta şi vom folosi cele mai puternice instrumente legale. Primul este legea noastră “Opriţi-l pe Soros”, a declarat Orban.

Orban l-a atacat ani de-a rândul pe finanţatorul american de origine ungară George Soros, care urmăreşte să extindă valorile liberale şi să deschidă frontierele Uniunii, pe când premierul ungar este susţinătorul unui grup de naţiuni puternice care resping multiculturalismul.

Premierul ungar a promovat “omogenitatea etnică” şi l-a comparat pe Soros cu un maestru păpuşar care dezlănţuie imigraţia în Europa pentru a submina integritatea sa culturală şi economică.

Într-un moment definitoriu al mandatului său de premier în 2015, pe când criza imigraţiei era în cel mai înalt punct, Orban a ordonat construirea unui gard dublu de sârmă ghimpată care a devenit un simbol al sentimentului anti-imigraţie în Europa.

De asemenea, Orban a precizat că opoziţia ungară a eşuat să ţină cont de apelul istoriei când s-a opus poziţiei dure în privinţa imigranţilor.

Orban a strâns şurubul asupra organizaţiilor nonguvernamentale, în special asupra celor finanţate de Soros, şi a încercat să închidă o universitate proeminentă finanţată de Soros.

Atribuindu-i lui Soros o propunere recentă a ONU privind crearea unui plan global în ceea ce priveşte gestionarea crizei imigraţiei, Orban a afirmat că a anticipat faptul că aliaţi puternici îl vor ajuta să împiedice ONU să ungă roţile imigraţiei.

“Soros nu ne-a nemulţumit doar pe noi, ci şi Marea Britanie, pe preşedintele [american Donald] Trump şi, de asemenea, Israelul. El doreşte ca peste tot să fie acceptată imigraţia. Nu va funcţiona. Nu suntem singuri, vom lupta împreună ... şi vom reuşi”.