Premiul Nobel pentru Chimie 2019 pentru dezvoltarea bateriilor cu litiu

Germanul John B. Goodenough, britanicul Stanley Whittingham şi japonezul Akira Yoshino primesc premiul pentru că „Au pus bazele unei societăţi conectate fără cabluri şi fără combustibili fosili”, subliniază Academia Suedeză
Premiul Nobel pentru Chimie 2019
Premiul Nobel pentru Chimie 2019 (captură video Youtube)

Premiul Nobel pentru Chimie 2019 a fost acordat cercetătorilor John Goodenough (născut în Germania şi afiliat la Universitatea din Texas), Stanley Whittingham (născut în Marea Britanie şi afiliat la Universitatea de Stat din New York) şi Akira Yoshino (născut în Suita, Japonia, afiliat la Universitatea Meijo din Nagoya în Japonia şi în prezent lucrează în Asahi Kasei Corporation din Tokyo), pentru dezvoltarea bateriilor pe baza de litiu-ion, a anunţat Academia Regală de Ştiinţe din Suedia.

Comunicatul de presă în care Comitetul Nobel anunţă numele laureaţilor din acest an poartă următorul titlu: “Ei au creat o lume reîncărcabilă”.

"Premiul Nobel pentru Chimie 2019 recompensează dezvoltarea bateriilor pe bază de litiu-ion. Această baterie uşoară reîncărcabilă şi puternică este acum folosită în orice, de la telefoanele mobile, la laptopuri şi vehicule electrice. De asemenea, poate înmagazina cantităţi importante de energie din energia solară şi eoliană, făcând posibilă o societate fără combustibil fosil“, se arată în comunicatul Comitetului Nobel.

John Goodenough, născut în 1922, devine la 97 de ani, cea mai în vârstă persoană care primeşte un premiu Nobel.

Bateriile de litiu-ion „sunt cel mai mare beneficiu pentru umanitate” atât pentru generaţiile actuale cât şi pentru cele viitoare, a declarat Academia Suedeză într-un comunicat.

Acestea „ne-au revoluţionat viaţa de când au fost comercializate pentru prima dată în 1991”. Astăzi sunt folosite la nivel mondial pentru a alimenta „dispozitivele electronice portabile pe care le folosim pentru a comunica, lucra, studia, asculta muzică şi a căuta cunoştinţe”.

În ceea ce priveşte beneficiile viitoare, ele „pot stoca cantităţi semnificative de energie eoliană şi solară” şi pentru că „au făcut posibilă dezvoltarea maşinilor electrice pe distanţe lungi”.

"Aceste baterii uşoare, reîncărcabile şi puternice [...] au pus bazele unei societăţi conectate fără fire şi fără combustibili fosili".

Conform tradiţiei, Premiul Nobel pentru Chimie este anunţat miercurea din prima săptămână a lunii octombrie şi, ca în fiecare an, este al treilea anunţat public.

Academia Suedeză de Ştiinţe decide în fiecare an cui i se acordă Premiul Chimie pe baza propunerilor primite de la instituţiile academice din întreaga lume. Premiul Nobel este acordat la maximum trei persoane, care vor distribui cele nouă milioane de coroane suedeze (aproximativ 830.000 de euro) cu care premiul este înzestrat în acest an.

Câştigătorii premiului Nobel pentru Chimie de anul trecut au fost Frances Arnold, George Smith şi Sir Gregory Winter. Savanţii au "exploatat puterea evoluţiei", a declarat Comitetul Nobel, pentru a aborda unele probleme de mediu. Fiind preocupaţi de metode de a produce proteine în laborator, ei "au dezvoltat metode de promovare a chimiei ecologice pentru crearea unor materiale noi, a biocombustibilor durabili şi tratarea bolilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură