Premiul Nobel pentru Fizică acordat pentru descoperirea primei planete extrasolare

Michel Mayor, Didier Queloz si James Peebles primesc premiul de la Academia suedeză, primii doi pentru descoperirea exoplanetelor şi al treilea pentru studiul evoluţiei cosmosului.
Premiul Nobel pentru Fizică 2019
Premiul Nobel pentru Fizică 2019 (captură video Youtube)

Academia Regală de Ştiinţe a Suediei a acordat Premiul Nobel pentru Fizică 2019 savanţilor Michel Mayor, Didier Queloz şi James Peebles, pentru „contribuţiile la înţelegerea evoluţiei Universului şi a locului ocupat de Pământ în spaţiul cosmic”. Primii doi au descoperit primele planete în afara sistemului solar. Al treilea este unul dintre părinţii teoriilor cosmologice care explică cum a apărut universul şi care a fost evoluţia sa.

Până acum 30 de ani, existenţa planetelor în afara sistemului solar era doar o teorie, ceva care era foarte probabil, dar nimeni nu a fost capabil să verifice cu observaţii directe. În 1992, Aleksander Wolszczan şi Dale Frail au anunţat descoperirea primelor planete extrasolare din istorie. Orbitau o stea cu neutroni, lucru care a devalorizat cumva descoperirea. Trei ani mai târziu, elveţianul Michel Mayor şi Didier Queloz au descoperit prima planetă extrasolară în jurul unei stele „normale”.

Astăzi au fost descoperite peste 4.000 de planete în afara sistemului solar, unele dintre atmosferele lor au început să fie studiate şi în curând vor fi căutate semne de activităţi biologice.