Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, acordat japonezului Yoshinori Ohsumi (video)

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină din anul 2016 a fost atribuit japonezului Yoshinori Ohsumi pentru descoperirea mecanismului autofagiei, unul dintre mecanismele fundamentale ale biologiei. Erorile în aceste gene pot cauza o serie de afecţiuni, iar aceste descoperiri vor ajuta la explicarea cauzelor unor boli precum cancerul sau boala Parkinson.

Profesorul japonez Yoshinori Ohsumi
Profesorul japonez Yoshinori Ohsumi

Yoshinori Ohsumi a fost premiat pentru analizarea modului în care celula biologică lucrează în autofagie - cum celulele corpului se detoxifică şi se repară singure.

Primele urme ale acestui proces au fost descoperite în anii '60. Pentru a-şi elimina deşeurile, celulele sunt capabile să distrugă componentele devenite inutile şi să le transporte în afara membranelor lor şi, de asemenea, să le reutilizeze, mai ales în perioadele de stres.

Profesorul japonez Yoshinori Ohsumi a început să cerceteze mecanismul autofagiei în urmă cu 26 de ani, la Universitatea din Tokyo. Acesta a folosit drojdie dintr-o brutărie pentru a identifica genele esenţiale în mecanismul autofagiei. Experimentele sale au fost considerate "briliante" de către Comitetul Nobel de la Stockholm, care l-a şi premiat luni.

"Sunt foarte surprins şi onorat", a declarat câştigătorul, care a primit apelul telefonic în timp ce se afla în laborator. "Corpul uman trăieşte prin intermediul acestui proces de auto-devorare, care este o formă de canibalism. Încearcă să menţină un echilibru delicat între construcţie şi distrugere. Şi aceasta este ceea ce în esenţă caracterizează viaţa", a declarat pentru televiziunea publică japoneză NHK.

Perturbările din procesul autofagiei au fost legate de boala Parkinson, diabetul de tip 2, cancer şi alte afecţiuni care apar odată cu îmbătrânirea. Mutaţiile produse în genele autofage pot cauza boli genetice. Cercetări intense au loc în prezent pentru a dezvolta medicamente care să declanşeze procesul autofagiei în diferite afecţiuni.

Deja în 1974, Comitetul Nobel de la Stockholm - care premiază de multe ori cercetări de bază, dezvoltate în laborator de-a lungul deceniilor - s-a concentrat asupra mecanismului de "eliminare a deşeurilor" din celulă, recompensându-l pe belgianul Christian de Duve pentru descoperirea lizozomilor, ce pot devora şi dizolva componentele care nu sunt necesare.

În anul 2004, alţi trei cercetători au câştigat Premiul Nobel pentru Chimie pentru descoperirea modului în care proteinele erau degradate una câte una. Dar rămânea de clarificat modul în care elemente mai mari şi voluminoase - grupuri de proteine ​​sau organite întregi - erau eliminate împreună. Ohsumi a făcut lumină cu privire la fragmentele de ADN care gestionează acest proces. Descoperirile sale - a declarat Comitetul Nobel anunţând câştigătorul - "au deschids calea spre înţelegerea multor procese fiziologice fundamentale, cum ar fi adaptarea la foame şi răspunsul organismului în cazul unor infecţii".

Prin cercetarea profesorului Yoshinori Ohsumi s-a înţeles cum răspunde organismul la infecţii sau se adaptează la înfometare. O serie de mutaţii din genele studiate de acesta se regăsesc în diferite forme de cancer şi boli neurologice, precum Parkinson. Autofagia, mecanismul descris pentru prima oară de profesorul Ohsumi, se referă la capacitatea celulelor de a-şi distruge propriul conţinut pe care apoi îl transportă în nişte vezicule sub formă de saci până într-un compartiment de reciclare, lizozomii, unde se distruge materialul celular. Mai multe informaţii puteţi citi aici.

Ohsumi a fost ales dintre cei 273 cercetători desemnaţi în acest an. Omul de ştiinţă japonez, în vârstă de 71 ani, s-a format la Universitatea din Tokyo, dar a lucrat trei ani la Universitatea Rockefeller din New York, revenind la universitatea sa de origine în 1988, unde şi-a creat echipa de cercetare. Astăzi, laureatul premiului Nobel 2016, Yoshinori Ohsumi, predă la Tokyo Institute of Technology.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură