Premiul Nobel pentru Medicină 2019, acordat pentru cercetările privind adaptarea celulelor la diferite surse de oxigen [video]

Cei trei cercetători laureaţi au fost recompensaţi pentru ″descoperirea modului în care celulele percep şi se adaptează la diferenţele de nivel al oxigenului disponibil″, potrivit anunţului Comitetului Nobel.
Premiul Nobel pentru Medicină 2019
Premiul Nobel pentru Medicină 2019 (captură video Youtube)

William Kaelin, Peter Ratcliffe şi Gregg Semenza au câştigat luni, 7 octombrie, Premiul Nobel pentru Medicină, pentru “descoperirea modului în care celulele percep şi se adaptează diferenţelor de nivel al oxigenului”.

”Importanţa fundamentală a oxigenului a fost înţeleasă de secole, însă modul în care celulele se adaptează la schimbarea nivelurilor de oxigen a fost necunoscut până acum. Premiul Nobel de anul acesta este acordat pentru munca privind mecanismele moleculare ce arată modul în care celule se adaptează la diferite surse de oxigen. Descoperirea deschide calea pentru dezvoltarea unor noi şi promiţătoare strategii de combatere a cancerului, anemiei şi altor boli", scrie pe site-ul comitetului.

Premiul Nobel pentru Medicină 2018 a fost acordat americanului James P. Allison şi japonezului Tasuku Honjo. Descoperirile lor au pus bazele terapiilor anticanceroase care doresc să exploateze agresivitatea sistemului imunitar împotriva celulelor bolnave. Ambii oameni de ştiinţă au pus bazele tratamentelor curente de cancer cu imunoterapie.

Premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei şi al ştiinţelor naturii.

Acest premiu deschide runda de anunţuri din această săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință