Preşedinte "Kompatibil" pentru Radioul Public! Angajaţii SRR cer implicarea premierului Grindeanu

Mai mulţi angajaţi ai Radioului public îi atrag atenţia premierului că instituţia este condusă de un Preşedinte Director General declarat incompatibil de ANI, situaţie care aduce grave prejudicii de imagine şi credibilitate SRR.
Protest la Radio România
Protest la Radio România (Epoch Times)

Declarat incompatibil de ANI (decizie confirmată de Înalta Curte), Ovidiu Miculescu nu dă niciun semn că ar dori să se retragă de la şefia instituţiei, în pofida apelurilor lansate în acest sens de subalternii săi. În consecinţă, peste 50 de angajaţi ai SRR de la Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova şi Reşiţa au continuat, luni, demersul Kompatibil, iniţiat în urmă cu două săptămâni ca reacţie la starea de incompatibilitate a lui Miculescu, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu.

Scrisoarea este adresată premierului pe motiv că Ovidiu Miculescu a fost propus pentru funcţia de membru al CA al SRR de către guvernul României. Aşadar, chiar dacă demiterea lui şefului SRR reprezintă un atribut al Parlamentului, angajaţii Radiodifuziunii consideră că „în contextul în care opinia publică solicită insistent respectarea criteriilor de integritate, [...] acestea trebuie asumate atât de demnitarii aflaţi sub incidenţa lor, conform legii, cât şi de autorităţile care desemnează respectivii demnitari”, astfel încât „responsabilitatea Guvernului nu se poate opri numai la nominalizare”. În consecinţă, angajaţii SRR cer punctul de vedere al Guvernului cu privire la situaţia în care se află SRR „precum şi identificarea unei soluţii pentru restabilirea legalităţii”. Autorii scrisorii deschise semnează în calitate de avertizori publici.

Revenind la demersul Kompatibil, reamintim că acesta a fost iniţiat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat, printr-o decizie definitivă, starea de incompatibilitate a lui Ovidiu Miculescu. La o săptămână după ce instanţa s-a pronunţat, observând că Miculescu nu dă niciun semn că s-ar pregăti să plece, mai mulţi angajaţi care purtau tricouri şi pancarte inscripţionate “Kompatibil”, au protestat faţă de rămânerea lui Ovidiu Miculescu în fruntea SRR şi i-au adresat acestuia o scrisoare deschisă în care i-au solicitat demisia.

Ulterior, alte câteva zeci de angajaţi s-au alăturat demersului şi au cerut printr-o scrisoare deschisă adresată Consiliului de Administraţie al SRR în calitate de for care conduce instituţia, să-şi exprime poziţia faţă de incompatibilitatea lui Ovidiu Miculescu. În ambele scrisori, angajaţii Radio România au atras atenţia că actuala situaţie este de natură să aducă prejudicii de imagine Radioului Public.

Cum niciuna dintre scrisori nu a primit vreun răspuns public din partea lui Ovidiu Miculescu sau a Consiliului de Administraţie al SRR, angajaţii SRR şi-au continuat demersurile, adresându-se premierului şi Graţielei Gavrilescu.

Redăm scrisoarea adresată lui Grindeanu şi ministrului Gavrilescu, potrivit comunicatului remis redacţiei Epoch Times:

"Vă supunem atenţiei o situaţie care aduce grave prejudicii de imagine şi credibilitate Societăţii Române de Radiodifuziune.

În data de 31.01.2017, prin decizia definitivă nr. 227/31.01.2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat starea de incompatibilitate a Preşedintelui Director General al SRR, Ovidiu Miculescu, aşa cum fusese constatată, în octombrie 2013, de Agenţia Naţională de Integritate.

Decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost urmată de ceea ce nu poate fi catalogat altfel decât ca o „tăcere asurzitoare” din partea domnului Ovidiu Miculescu. Domnia sa nu şi-a depus demisia – un act de imediată moralitate care ar fi avut darul de a proteja imaginea SRR – şi nici măcar nu a găsit de cuviinţă să ofere o explicaţie publică privitoare la starea în care se află sau intenţiile sale.

Dată fiind lipsa sa de reacţie, domnului Ovidiu Miculescu i s-a solicitat demisia printr-o scrisoare deschisă depusă la o săptămână după ce instanţa s-a pronunţat. În cele două săptămâni care s-au scurs de la această solicitare, domnul Ovidiu Miculescu nu a oferit niciun fel de răspuns. Ulterior, într-o altă scrisoare deschisă, angajaţi ai Radioului Public au solicitat punctul de vedere al Consiliului de Administraţie al SRR cu privire la situaţia în care se află instituţia începând cu 31 ianuarie. Şi acest demers a rămas, până la ora întocmirii prezentei scrisori, fără răspuns.

Ştim că, potrivit Legii 41/1994, singura instituţie în măsură să desemneze şi să demită membri ai Consiliului de Administraţie al SRR este Parlamentul României.

Cu toate acestea, ţinând cont de faptul că Ovidiu Miculescu a fost nominalizat de Guvernul României pentru poziţia de membru al C.A al SRR,

Având în vedere că rămânerea sa în această funcţie de înaltă demnitate publică, împotriva şi chiar în dispreţul unei hotărâri judecătoreşti definitive, poate afecta nu numai imaginea Radioului Public, ci şi pe cea a Guvernului,

Vă solicităm punctul de vedere cu privire la situaţia în care se află Societatea Română de Radiodifuziune precum şi identificarea unei soluţii pentru restabilirea legalităţii.

Ne-am adresat dumneavoastră deoarece considerăm că suntem într-o situaţie de urgenţă care nu a avut precedent în istoria SRR şi pe care legea nu a anticipat-o. În contextul în care opinia publică solicită insistent respectarea criteriilor de integritate, apreciem că acestea trebuie asumate atât de demnitarii aflaţi sub incidenţa lor, conform legii, cât şi de autorităţile care desemnează respectivii demnitari.

De asemenea, credem că responsabilitatea Guvernului nu se poate opri numai la nominalizare şi că veţi găsi cea mai bună soluţie pentru a asigura deplina domnie a legii.

Precizăm că facem acest demers în calitate de avertizori publici, aşa cum este reglementată aceasta de Legea 571/2004."

Amintim că, într-un demers separat, ActiveWatch a sesizat, pe 15 februarie, Comisiile de cultură ale Parlamentului cu privire la incompatibilitatea în care se află preşedintele Radioului Public.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură