Preşedintele Băsescu spune că moldovenii cu cetăţenie română au şansa unor locuri mai bune de muncă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la RRA, că moldovenii care primesc cetăţenia română au şansa de a avea acces la locuri de muncă mai bine plătite, în timp ce Nicolae Timofti a explicat că nu acesta este motivul principal al solicitărilor de cetăţenie.

”Noi nu absorbim decât o parte din cetăţenii Republicii Moldova, cărora le acordăm cetăţenia. O mare parte primesc cetăţenia fiind domiciliaţi în Republica Moldova, pentru că aici este, dacă vreţi, unicitatea legii noastre - acordăm cetăţenie şi cetăţenilor Republicii Moldova, fără a le cere să aibă domiciului pe teritoriul României”, a explicat Traian Băsescu, întrebat care vor fi consecinţele politice ale faptului că peste 250.000 de cetăţeni moldoveni au redobândit cetăţenia română, în ultimii 20 de ani.

”În acelaşi timp, noi am înţeles foarte bine prin ce am trecut şi ne era extrem de dificil în anii '90, când circulam cu restricţii în UE, când tinerii noştri nu puteau primi burse date de UE pentru studiu la facultăţi bune din vechea Europă. Înlesnind tinerilor - şi ei sunt primii solicitanţi, să ştiţi - obţinerea cetăţeniei române, nu-i lipsim de cetăţenia moldoveană, legea noastră nu obligă să renunţe la cetăţenia Republicii Moldova, le dăm însă şansa de studia nu numai în România, dar oriunde în teritoriul UE. Mai mult decât atât, le dăm şasa să muncească în locuri mai bine plătite, este un fenomen pe care îl ştim foarte bine de la noi, românii se duc să lucreze în străinătate, aceeaşi şansă o dăm şi cetăţenilor Republicii Moldova. Mai mult decât atât, aproape s-a creat un automatism, la absolvirea liceului sau a facultăţii, dacă îşi depun actele din vreme, odată cu diploma, primesc şi cetăţenia română şi zicem noi că aşa i-am ajutat foarte mult”, a subliniat şeful statului.

Băsescu a explicat că nu acest proces nu reprezintă ”un pericol pentru Republica Moldova, dimpotrivă, este o şansă pentru generaţia tânără. Imaginaţi-vă că Republica Moldova abia acum negociază tratatul pentru libera circulaţie, îl negociază, nu se ştie când va fi aprobat de toate statele membre ale Uniunii, va mai dura probabil câţiva ani. De trei ani, tinerii din Republica Moldova, datorită politicii pe care România a generat-o, pot circula în UE, au acces la educaţie în Uniunea Europeană”.

Nicolae Timofti a subliniat că această problemă e privită ”diferit” în Republica Moldova.

”Eu vreau să spun, ca jurist, că este un drept al omului să se decidă ce cetăţenie să-şi ia. În cazul dat, legislaţia noastră permite ca cetăţeanul Republicii Moldova să posede şi altă cetăţenie, şi consider că este un factor pozitiv. Nu ştim când se va întâmpla ca cetăţenii Republicii Moldova să aibă posibilitatea să circule liber prin ţările Europei, însă aceasta este o posibilitate; dar nu cred că este principalul motiv pentru care cetăţenii Republicii Moldova depun cereri pentru a primi cetăţenia României. Aceste porniri au la bază atitudinea faţă de istorie, de neam, şi cred că acesta este motivul principal. Nu exclud că este şi motivul de a avea acces în alte state, dar ăsta, mai puţin. Şi dacă ne întoarcem la modul cum s-a petrecut conferirea acestei cetăţenii, e clar că au fost şi unele probleme. Ştim că a fost recunoscut oficial de către organele competente că unii cetăţeni au făcut abuz la acest capitol. Eu aş vrea ca toţi cetăţenii care într-adevăr doresc să posede această cetăţenie să o facă legal, cinstit şi din suflet”.

Unii politicieni europeni au reproşat României faptul că oferă cetăţenie unui număr mare de moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne