Preşedintele Consiliului Naţional de Integritate îl contrazice pe Iohannis: nu e nimic neclar cu legea 161/2003

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (facebook.com)

Preşedintele Consiliului Naţional de Integritate, Ciprian Ciucu, îl contrazice pe preşedintele Iohannis care, le-a transmis aleşilor locali mesajul că legislaţia privind incompatibilitatea aleşilor locali este neclară.

"Nu e nimic neclar în Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Neclară este atitudinea acelora care vor că aleşii să se afle legal în cât mai puţine situaţii de conflict de interese, deci de incompatibilitate.", a afirmat, pe contul său de Facebook, Ciprian Cucu.

Amintim că vineri, cu prilejul Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România, şeful statului le-a transmis aleşilor locali, prin intermediul unui mesaj citit de însuşi şeful Cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache, că "este necesar ca forul legislativ să asigure un cadru care să permită o funcţionare eficientă a administraţiei."

Şeful statului a mai adăugat în mesajul său că legislaţia este neclară şi afectează activitatea administraţiilor. Ca şi exemplu de neclaritate, şeful statului a citat incompatibilităţile.

"Este necesar şi ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcţionare eficientă a administraţiei. Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia şi capacitatea sa de a lucra în serviciul comunităţii”, se arată în mesajul prezidenţial.

Reamintim că legea care a generat fenomenul incompatibilităţilor - legea 161/2003 - prevede la articolului 87, lit f că funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional este incompatibilă cu funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Într-una din situaţiile prevăzute la acest articol se afla şi Iohannis în 2013, când a fost declarat incompatibil de ANI pe motiv ca în timp ce era primar al Sibiului a făcut parte, printre altele, din Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal.

De altfel, în 2013, Iohannis acuza ANI că lucrează pe bandă rulantă şi afirma că modificarea legii 161/2013 "este obligatorie":

"ANI lucrează pe bandă rulantă. Părerea mea este că trebuia să mai aştepte un pic, dar, dacă au pus tunurile pe primari, treaba lor de ce au făcut-o, dar şi astfel de instituţii trebuie să lucreze rezonabil. Dacă m-au declarat pe mine şi pe preşedintele Căncescu (Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov - n.r.) e ok. Trebuiau să aştepte puţin să vadă ce spun şi instanţele în această chestiune şi, dacă instanţele spun că nu suntem incompatibili, puteau să se oprească, iar,dacă instanţele spun că Iohannis şi Căncescu sunt marii şmecheri în ţara românească, atunci să continue", declara Iohannis în iulie 2013.

Klaus Iohannis a câştigat ulterior acestei declaraţii procesul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuza de incompatibilitate. Alţi 1200 de aleşi ar fi însă, potrivit Gândul.info, în situaţia de incompatibilitate şi, dacă legea nu se schimbă, şi-ar putea lua adio de la funcţii publice măcar 3 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne