Preşedintele de onoare al PNL Quintus: Tăriceanu va plăti scump greşeala politică

Mircea Ionescu Quintus
Mircea Ionescu Quintus (Epoch Times România)

Preşedintele de onoare al PNL, seniorul Mircea Ionescu Quintus, i-a dat un sfat fostului său prieten Călin Popescu Tăriceanu, amintindu-i că el şi alţi seniori şi-au dat chiar şi libertatea pentru PNL şi nu au plecat din acest partid, în ciuda tuturor represaliilor.

„Un grup de nemulţumiţi din partidul nostru, câţiva, sunt în jurul prietenului meu, de care vreau să vă spun că nu pot să spun nimic rău, decât o povaţă pe care am primit-o de la bătrânii, mult mai bătrânii mei înaintaşi: orice greşeală făcută în politică se plăteşte scump! Ori greşeala pe care a făcut-o Călin Popescu Tăriceanu o va plăti extrem de scump, pentru că el rămâne o personalitate liberală, prin toate comportamentele lui, prin tot trecutul lui, dar, din păcate, se degradează în fiecare zi.

Mă opresc să fac alte comentarii în legătură cu el, pentru că am fost prea mult timp împreună, am luptat împreună ani şi ani de zile. Mi-a fost subaltern, când am fost eu preşedinte, i-am fost eu subaltern, cât a fost el preşedinte, n-am înţeles ce s-a întâmplat dintr-o dată. De lângă mine a plecat fără să-şi ia rămas bun din conducerea partidului nostru, încât aştept şi eu, nu cu curiozitate, cu tristeţe, să văd că se va întâmpla ce v-am spus, că va plăti scump această greşeală a lui (…) O spun, şi ştie şi Călin Tăriceanu: eu sunt de aproape 80 de ani neclintit în partidul acesta şi am trecut prin momente grele, când mi se oferea libertate, mi se oferea nu ştiu ce avantaje, numai să mă dezic de partidul meu. N-am făcut-o! Eu cred în doctrina liberală şi în utilitatea acestui mare partid care să ofere o şansă pentru ţara noastră”, a declarat Mircea Ionescu Quintus, la B1 TV.

Călin Popescu Tăriceanu critică fuziunea PNL-PDL

Călin Popescu Tăriceanu a criticat fuziunea dintre PNL şi PDL, aducând aceleaşi argumente obsedante ca şi PSD, şi anume că liberalii au predat partidul lui Băsescu în momentul în care au acceptat fuziunea cu PDL.

Formarea unui mare partid de dreapta care este contracandidatul PSD este prezentată de Tăriceanu prin viziunea social-democraţilor: "Decizia de fuziune cu PDL a Congresului extraordinar al PNL din 26 iulie 2014 reprezintă încununarea cu succes a eforturilor depuse de Traian Băsescu încă din 2005 de a subordona PNL, cu toate consecinţele care decurg de aici. În calităţile mele de preşedinte al PNL, de prim ministru desemnat în numele PNL şi, ulterior, de membru al Biroului Politic Naţional, am făcut uz în aceşti ani de toate mijloacele şi instrumentele democratice pentru prestigiul şi credibilitatea partidului, pentru a-i păstra identitatea şi unitatea. Toate eforturile, toate realizările, tot prestigiul şi credibilitatea câştigate, toată munca depusă de membrii simpli ai partidului după Revoluţie, şi nu în ultimul rând, Istoria de 139 de ani a PNL au fost risipite de câţiva lideri aleşi în mod nefericit să conducă destinele partidului."

Făcând abstracţie de toate taxele impuse de Guvernul Ponta care au împovărat populaţia şi firmele private, Tăriceanu afirmă: "Electoratul a mandatat fără echivoc PNL şi PSD în 2012, cu o majoritate covârşitoare, să neutralizeze regimul Băsescu. În numele cărui comandament şi-a trădat PNL electoratul, s-a dezis de mandatul primit, acceptând fuziunea cu partidul lui Băsescu şi Boc, partid care a adus atâtea necazuri şi sărăcie poporului român? Ca unul care cunoaşte bine baza PNL, aş fi nedrept să-i acuz de toate acestea pe simplii membri ai partidului, când vinovaţii sunt doar cei de la prezidiu, cei care au rupt USL, cei care au pierdut alegerile europarlamentare şi care, pentru interese personale meschine, pentru a-şi acoperi înfrângerile şi pentru împlinirea planurilor făurite de Băsescu, au ales cu grijă delegaţii la ultimele două congrese."

Tăriceanu ignoră declaraţiile făcute de unii candidaţi ai dreptei pentru susţinerea statului de drept şi condiţii mai bune pentru populaţie şi afirmă "La congresele organizate pentru „marea fuziune”, dezbaterile ideologice, programatice sau măcar proiecte de mai mică anvergură au lipsit cu desăvârşire, singurele probleme care i-au preocupat cu adevărat pe lideri au fost cele legate de împărţirea de funcţii. De aceea, fuziunea dintre PNL şi PDL a transformat noua construcţie într-o formă fără fond, o formă care nu-şi propune nimic constructiv, ci doar să obţină noi funcţii pe care să le împartă tot celor de la prezidiu. Agenda alegătorului nu există pentru ei."