Preşedintele finlandez critică prădătorii sexuali migranţi. Premierul îşi exprimă “dezgustul”

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.
Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto. (JACQUES DEMARTHON / AFP / Getty Images)

Scandalul privind grupurile de prădători sexuali care au zguduit Finlanda la sfârşitul anului trecut pare să se fi intensificat, atrăgând condamnarea preşedintelui finlandez Sauli Niinisto şi a premierului Juha Sipila şi declanşând noi apeluri pentru anularea cetăţeniei finlandeze în cazul agresorilor sexuali cu dublă cetăţenie.

Poliţia din Oulu, nordul Finlandei, a lansat o investigaţie preliminară în patru noi cazuri de presupuse abuzuri sexuale împotriva unor fete cu vârste de sub 15 ani. În acelaşi timp, o investigaţie similară care include suspecţi migranţi se desfăşoară în capitala Helsinki, unde au avut loc o serie de arestări, potrivit postului naţional de televiziune Yle.

Anunţurile poliţiei au loc după o rundă precedentă de investigaţii efectuate în noiembrie 2018, în care 8 bărbaţi din familii de migranţi au fost arestaţi pe baza suspiciunii că au făcut parte dintr-un grup de prădători sexuali care au abuzat minore cu vârste de 10 ani.

Poliţia din Oulu a declarat că numărul mare de infracţiuni nou descoperite ar fi avut loc în vara anului trecut. Până acum, trei persoane din familii de migranţi au fost arestate în legătură cu aceste infracţiuni. Potrivit ministrului de Interne, Kai Mykkänen, suspecţii din cele mai recente cazuri de atac sexual au venit în Finlanda din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Unii dintre suspecţi sunt cetăţeni finlandezi, iar ceilalţi aşteaptă deciziile autorităţilor după ce au solicitat azil.

În Helsinki, trei bărbaţi de origine străină au fost reţinuţi sâmbătă, fiind suspectaţi de comiterea de abuzuri sexuale grave şi viol în formă agravată. Potrivit oficialilor, seria de agresiuni sexuale a avut loc în ultimele două luni la o reşedinţă din estul capitalei Helsinki. Poliţia a refuzat să dezvăluie numărul victimelor şi vârsta lor, sau să furnizeze alte detalii.

Premierul Sipila şi-a exprimat “mâhnirea şi dezgustul” faţă de noul val de abuzuri sexuale, afirmând că înţelege îngrijorarea şi neliniştea multor oameni. Într-o declaraţie, premierul a subliniat faptul că toţi cei care sosesc în Finlanda trebuie să respecte legile finlandeze şi principiul integrităţii personale, accentuând că sistemul de azil al ţării nu poate proteja infractori. Sipila a calificat atacurile ca fiind “complet inumane şi condamnabile”.

Preşedintele Niinisto a declarat că întreaga situaţie este “inacceptabilă” şi aceste infracţiuni sunt “inumane”.

“Este insuportabil faptul că unii oameni care au cerut şi chiar au primit azil în ţara noastră au adus maleficul aici şi au creat insecuritate”, a precizat preşedintele într-o declaraţie, subliniind că dreptul la integritatea persoanei este unul dintre pilonii societăţii finlandeze.

Ministrul de Interne, Kai Mykkänen, a reiterat poziţia că persoanele cu dublă cetăţenie găsite vinovate de atac sexual în stare agravată ar trebui să rămână fără cetăţenie finlandeză, măsură pe care a sugerat-o anterior în luna decembrie.

“Dacă cineva încalcă una dintre valorile noastre de bază, integritatea fizică a altei persoane, consider că acest lucru este o ameninţare naţională”, a afirmat Mykkänen pentru Yle. “Este inacceptabil ca cineva să vină în Finlanda în căutarea siguranţei şi ei înşişi să creeze mai multă nesiguranţă. Aceste crime nu îşi au locul în ţara noastră şi nu putem ignora situaţia”.

Preşedintele Niinisto a cerut o “discuţie deschisă şi pragmatică”, subliniind faptul că migranţilor ar trebui să li se dea şansa să se stabilească în Finlanda indiferent de unde provin.