Preşedintele kazah Nazarbaiev câştigă un nou mandat cu 97,7% dintre voturi

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev.
Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev. (YURI KOCHETKOV/AFP/Getty Images)

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a câştigat în mod categoric un nou mandat la conducerea celei mai mari economii din Asia Centrală în cadrul alegerilor de duminică, a declarat Comisia Centrală Electorală (CCE) a ţării.

Nazarbaiev, fost şef al Partidului Comunist în vârstă de 74 de ani, ce a condus naţiunea bogată în petrol începând cu 1989, a câştigat 97,7% dintre voturi, a declarat luni şeful CCE, Kuandik Turgankulov, la o conferinţă de presă. Prezenţa la vot a fost de 95,22%.

De fapt, Nazarbaiev nu a avut nicio provocare din moment ce nu a candidat niciun rival puternic din partea opoziţiei. Ceilalţi doi candidaţi Abdelgazi Kusainov (independent) şi Turgun Sizdikov (Partidul Comuniştilor) au obţinut mai puţin de 1%, respectiv 2 % din voturi.

Nazarbaiev a promovat reforme de piaţă şi a atras 200 de miliarde USD sub formă de investiţii străine indirecte, transformând naţiunea sa în cea de-a doua economie din fosta Uniune Sovietică şi în cel mai mare producător de petrol fost sovietic după Federaţia Rusă.

În plus, Kazahstanul a construit bune relaţii cu Rusia şi China, dar şi cu Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Stat stabil într-o regiune zguduită de violenţe etnice din Kîrgîzstan până în Afganistan, Kazahstanul a fost criticat de Occident şi organismele pentru drepturile omului, pentru suprimarea dizidenţei.

În plus, observatorii internaţionali au declarat că, până acum, toate alegerile desfăşurate în Kazahstan nu au fost libere sau corecte.

Nazarbaiev a câştigat aproape 96% dintre voturi în cadrul alegerilor anterioare din aprilie 2011.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe