Preşedintele Moreno îl presează pe Assange să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno i-a cerut lui Julian Assange să renunţe la azilul său în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a ascuns ani de zile, afirmând că extrădarea în SUA nu mai este o ameninţare la adresa fondatorului WikiLeaks, în condiţiile în care Marea Britanie a oferit o garanţie în scris cu privire la acest aspect.

„Drumul este liber ca dl Assange să ia decizia de a pleca” din ambasada ecuadoriană, a declarat Moreno joi în timpul unui interviu radiodifuzat.

Moreno nu a specificat dacă intenţionează să îl forţeze pe Assange să plece din ambasadă, însă a precizat că echipa sa juridică ia în considerare diverse opţiuni pentru următorul pas.

Moreno a mai ridicat anterior problema duratei şederii lui Assange în ambasadă şi a luat în considerare plecarea acestuia în viitorul apropiat. De asemenea, preşedintele a cerut asigurări din partea autorităţilor britanice că fondatorul WikiLeaks nu va fi extrădat în SUA la ieşirea din ambasadă.

Assange se află în ambasada Ecuadorului din 2012. El a fost arestat de autorităţile britanice pentru presupuse abuzuri sexuale comise în Suedia, însă a fost eliberat pe cauţiune. În 2017, procurorii suedezi au renunţat la investigarea preliminară a acuzaţiilor respective.

Ulterior, el a încălcat condiţiile eliberării condiţionate, cerând azil la ambasada ecudoriană, ca apoi să se teamă că va fi arestat de poliţia britanică şi extrădat în SUA pentru publicarea pe website-ul său a unui număr masiv de documente şi cablograme care aparţineau Departamentului de Stat american şi Pentagonului.

Anul acesta, Fondatorul WikiLeaks a avut restricţii atât în privinţa vizitelor personale cât şi a accesului la Internet, din cauza unor presupuse încălcări ale condiţiilor sale de azil. În urma unor repetate solicitări venite din partea susţinătorilor şi avocaţilor săi, accesul lui Assange la Internet a fost parţial restabilit.