Preşedintele PE, îngrijorat de măsurile luate de Moscova împotriva organizaţiei Memorial

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a arăta îngrijorat marţi de planurile Rusiei privind închiderea organizaţiei pentru drepturile omului Memorial, relatează Ria Novosti.

”Suntem foarte îngrijoraţi din cauza acestor măsuri. Guvernul rus vrea să ia măsuri împotriva (organizaţiei) Memorial a laureatului nostru Saharov”, a declarat Schulz la o conferinţă de presă.

”Memorial este organizaţia care administrează moştenirea lui Andrei Saharov, bărbatul care i-a dat numele”, a adăugat acesta.

Deţinător al premiului Nobel pentru pace, Saharov este un dizident şi militant pentru drepturile omului care a vorbit despre atrocităţile comise de regimul comunist în Rusia.

Pe 13 octombrie, Ministerul rus al Justiţiei a anunţat că intenţionează să dizolve organizaţia Memorial din cauza anumitor neconcordanţe din structura acesteia.

Şeful biroului Memorial din Moscova a declarat că societatea va face apel împotriva procesului la mai multe niveluri judiciare, inclusiv la Curtea Constituţională rusă.

Procesul Ministerului de Justiţie a fost înregistrat la Curtea Supremă pe 24 septembrie, fără o înştiinţare prealabilă către Memorial, iar prima audiere este programată pe 13 noiembrie.

Fondată în 1989 sub auspiciile laureatului la premiul Nobel pentru pace Andrei Saharov, organizaţia Memorial s-a axat recent pe activităţi de monitorizare a drepturilor omului în Rusia şi în alte ţări post-sovietice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe