Preşedintele taiwanez, în vizită în SUA: Nimeni nu poate “anihila” existenţa Taiwanului

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.
Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen. (Captură Foto)

Promiţând că “nimeni nu poate anihila existenţa Taiwanului”, preşedinta Tsai Ing-wen a plecat duminică spre Statele Unite şi spre doi dintre ultimii aliaţi diplomatici ai Taipei-ului. Călătoria are loc pe fondul presiunilor Chinei ca pe plan internaţional să a nu se mai facă referiri la Taiwan ca la un stat independent.

China, care pretinde că Taiwanul este parte a teritoriului său, şi-a intensificat campania împotriva insulei autoguvernate şi de a impune suveranitatea Chinei continentale asupra acestuia. Beijingul a cerut companiilor străine să descrie Taiwanul ca o parte a Chinei pe website-urile lor şi exclude Taiwanul din cât mai multe forumuri internaţionale posibile, potrivit Reuters.

De asemenea, China a redus numărul ţărilor care recunosc Taiwanul – număr aflat acum la doar 18 – după ce Burkina Faso şi Republica Dominicană au anulat în acest an relaţiile cu taiwanezii şi le-au îmbunătăţit pe cele cu Beijingul.

Luând cuvântul înainte de a zbura spre Los Angeles, unde s-a oprit în drum spre Belize şi Paraguay, Tsai a adoptat un ton sfidător.

“Plecând în străinătate, lumea întreagă poate vedea Taiwanul. Ei ne pot vedea ţara şi sprijinul nostru pentru democraţie şi libertate. Trebuie doar să fim fermi, astfel încât nimeni să nu poată anihila existenţa Taiwanului”.

Tsai a sosit duminică în Los Angeles şi a ţinut un discurs în seara aceleiaşi zile la un banchet organizat pentru americanii de origine taiwaneză. De asemenea, Tsai a avut în programul său o vizită la Librăria Prezidenţială Ronald Reagan, situată în apropiere de Los Angeles, a decalrat Phi Lin Chuang, purtătoare de cuvânt a guvernului taiwanez.

China, care consideră că Tsai doreşte să impună independenţa Taiwanului în mod oficial, s-a plâns deja Washingtonului pentru opririle ei pe teritoriul american, care includ şi Houston la drumul de întoarcere.

Mai mult, China a cerut Washingtonului să blocheze tranzitul lui Tsai pe teritoriul SUA, potrivit publicaţiei Time.

Călătoria a început la o zi după ce compania taiwaneză de stat CPC Corp a anunţat încheierea unui acord în valoare de 25 miliarde de dolari pentru cumpărarea de gaz natural lichefiat din SUA pentru următorii 25 de ani.

Acordul urmăreşte să îmbunătăţească relaţiile comerciale cu SUA prin reducerea surplusului său comercial şi reprezintă de asemenea un semn de bunăvoinţă înaintea vizitei lui Tsai, a afirmat pentru Reuters o persoană familiară cu raţionamentul guvernului taiwanez.

Tsai, care susţine că doreşte să menţină status quo-ul cu China, urmăreşte de asemenea să reconfirme legăturile dintre Washington şi Taipei şi să obţină suport înaintea alegerilor locale din Taiwan din luna noiembrie, care vor avea loc pe fondul presiunilor tot mai mari din partea statului comunist chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe