"Primăria pare să înoate împotriva curentului" - The Guardian pune sub semnul întrebării logica Gabrielei Firea

Interzicerea evenimentelor sportive de pe Kiseleff, subiect de nemulţumire în Bucureşti, a ajuns şi în presă străină.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirila/Epoch Times)

„În vreme ce alte oraşe din lume îmbrăţişează mersul pe jos, noul primar din Bucureşti dă vina pe evenimentele în aer liber, cum ar fi Via Sport, pentru aglomeraţia din trafic. Face Capitala României un pas înapoi?” este întrebarea ridicată într-un articol publicat de cunoscutul cotidianul britanic The Guardian şi preluat de businessmagazin.ro

Articol, devenit viral pe mediile sociale din România, tratează subiectul interzicerii evenimentului Via Sport pe Kiseleff după ce Gabriela Firea s-a declarat nemulţumită de "blocarea traficului din Capitală" pentru câţiva oameni care fac sport pe Kiseleff.

În acest context, jurnalista de la The Guardian a discutat cu Alex Zamfir, unul dintre co-fondatorii Via Sport, care a declarat că „Motivul pentru care facem acest lucru în stradă în timpul verii şi în week-end este de a încuraja oamenii să îşi lase maşinile, să ia bicicleta şi să se plimbe cu copiii lor, să joace jocuri şi să se distreze”. În timpul evenimentului, o porţiune de 750 de metri de stradă este închisă pentru vehicule de vineri, ora 10 seara, până duminică la ora 14.

La câteva zile după comentariile sale iniţiale, care i-au revoltat pe mulţi dintre bucureşteni, Firea a încercat să-şi clarifice poziţia declarând că marile evenimente stradale vor fi în siguranţă şi că ea se referea la acele evenimente care nu aveau o aşezare bună şi care ar putea fi susţinute în alte locuri decât în centru şi pe marile bulevarde. Cu toate acestea, majoritatea cetăţenilor nu este convinsă de spusele sale şi multe persoane consideră că primăriţa ar fi luat această decizie pentru că sediul PSD se află pe acelaşi bulevard iar restricţionarea traficului în weekend îi jena pe pesediştii care doreau să ajungă la sediu cu maşina.

Mai mult, deşi Firea susţine că le-a oferit organizatorilor Via Sport spaţii alternative, aceştia afirma că li s-au făcut propuneri inacceptabile, cum ar fi un bulevard la marginea Capitalei, departe de zonele rezidenţiale, de metrou şi intrarea într-un parc. De asemenea, aceştia mai subliniază că traficul nu s-a îmbunătăţit semnificativ şi că „e ca şi cum primăria ar spune că traficul e mai important decât aerul curat în week-end”.

„Primăria pare să înoate împotriva curentului”, scrie cotidianul britanic, dând exemple oraşele Paris, Mumbai, Sao Paulo care au închis traficul rutier în favoarea evenimentelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne