Primarul Antal Arpad, acuzat că "batjocoreşte" drapelul naţional şi îi "umileşte" pe români

Este incalificabilă atitudinea primarului unui oraş din centrul României, care batjocoreşte un însemn naţional şi umileşte comunitatea românească locală şi românii de pretutindeni, au transmis mai multe organizaţii nonguvernamentale.
Primarul Antal Arpad
Primarul Antal Arpad (facebook.com / Antal Arpad)

Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, "batjocoreşte" drapelul naţional al României şi "umileşte" românii prin refuzul de a arbora, definitiv, tricolorul românesc pe turla Primăriei, au acuzat, în cadrul unui comunicat de presă, mai multe organizaţii nonguvernamentale din judeţul Covasna.

Organizaţiile au luat la cunoştinţă cu "indignare" faptul că municipalitatea a înlăturat steagul tricolor de pe turla Primăriei a doua zi după sărbătorirea a 73 de ani de la eliberarea oraşulului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie străină, gest pe care îl consideră "reprobabil şi jignitor la adresa memoriei eroilor Armatei Române".

"Este incalificabilă atitudinea primarului unui oraş din centrul României, care, sub pretextul pretinsei respectări a legislaţiei în vigoare, batjocoreşte un însemn naţional şi umileşte comunitatea românească locală şi românii de pretutindeni. Îi reamintim pe această cale domnului primar, atât de preocupat de respectarea legalităţii la nivelul municipiului, că Drapelul Naţional, spre deosebire de alte drapele, potrivit aceleiaşi legislaţii, poate fi arborat oriunde pe teritoriul României şi că nu încalcă sub nicio formă vreo prevedere legală. Ca reprezentanţi ai societăţii civile româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe nu mai putem suporta asemenea gesturi cu semnificaţie nostalgică, neorevizionistă şi antiromânească", se arată în comunicatul citat.

Potrivit organizaţiilor, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care este "atât de preocupat de respectarea drepturilor minorităţilor naţionale", trebuie să-l determine pe Antal Arpad, membru în conducerea UDMR, să respecte "legile ţării, simbolurile naţionale şi memoria colectivă a românilor".

În acelaşi timp, organizaţiile solicită tuturor primarilor oraşelor şi municipiilor din ţară, societăţii civile româneşti din ţară şi liderilor de opinie să ia atitudine faţă de "perpetuarea stării de umilire a memoriei eroilor Armatei Române şi românilor din Sfântu Gheorghe, din judeţul Covasna şi din întreg spaţiul românesc".

"Dacă steagul tricolor nu va reveni la locul lui firesc, ne rezervăm dreptul de a-l arbora noi înşine. Nu putem întâmpina Centenarul Marii Uniri umiliţi în propria ţară. Ne obligă memoria înaintaşilor", au subliniat ONG-urile.

Comunicatul este semnat de Asociaţia Naţională a Veteranilor de război - filiala Covasna, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor 'Regina Maria' - filiala Covasna, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din MApN, MAI şi SRI, filialele Covasna, Liga Cultural-Creştină 'Andrei Şaguna', Fundaţia 'Mihai Viteazul', Despărţământul ASTRA Covasna - Harghita, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Asociaţia Pedagogilor Români din Judeţul Covasna, Fundaţia Naţională Neamul Românesc şi Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni.

Potrivit Agerpres, Antal Arpad a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că tricolorul românesc a fost înălţat pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe pe data de 8 septembrie, în semn de respect faţă de aniversarea a 73 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie străină şi a fost dat jos a doua zi pentru că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice.

Edilul a mai menţionat, în context, că nu există nicio lege care să oblige autorităţile locale să arboreze tricolorul românesc pe turla primăriei, iar dacă ar face acest lucru unii ar putea consideră că face "un abuz"'.

Steagul a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare, dar a fost repus pe turlă în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea oraşului, şi a fluturat în acest loc până acum doi ani, când a fost înlăturat de conducerea Primăriei, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne