Primarul din Tulcea, Constantin Hogea reţinut de procurorii DNA. În dosar este vizată şi soţia lui

(photos.com)

Procurorii DNA au dispus vineri punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului municipiului Tulcea, Constantin Hogea, sub acuzaţia de luare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Aceeaşi măsură au dispus-o oamenii legii şi în cazul lui Constantin Cornel Georgescu, administrator al unei societăţi comerciale acuzat că a dat mită.

Hogea şi Georgescu urmează să fie prezentaţi vineri, în faţa magistraţilor Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acest dosar este implicată şi soţia lui Constantin Hogea, Valeria, administrator al unei societăţi comerciale, pe care procurorii o acuză de complicitate la infracţiunile săvârşite de primarul din Tulcea. Procurorii au plasat-o pe femeie sub control judiciar.

Tot sub control judiciar va fi cercetat şi Constantin Valer Pop şi Maria Brudiu, arhitect-şef respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea, la data faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Dosarul lui Hogea, văzut prin ochii procurorilor DNA

În ordonanţele procurorilor DNA se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

"La data de 26 octombrie 2007, inculpaţii Hogea Constantin, Pop Valer Constantin şi Brudiu Maria, în calitate primar, arhitect-şef respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea, au semnat şi eliberat pentru firma administrată de inculpatul Georgescu Cornel Constantin o autorizaţie de construire a unui bloc de locuinţe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special, fără a se fi obţinut avizele prealabile de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apării Naţionale, conform legislaţiei în vigoare.

Această acţiune a avut ca urmare obţinerea de către firma respectivă a dreptului de a construi un bloc de locuinţe cu încălcarea condiţiilor legale, dar şi un profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite.

Urmare a înţelegerii avute cu inculpatul Georgescu Constantin Cornel dar şi în scopul protejării intereselor financiare ale acestuia din urmă, a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii şi execuţie lucrări cu Primăria municipiului Tulcea, la finalizarea lucrărilor, respectiv la data de 21 ianuarie 2009, inculpatul Hogea Constantin a primit, cu titlu de mită, un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica acestuia din urmă.

Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeaşi dată, fiica şi soţia sa, au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că contravaloarea locuinţei fusese achitată anterior.

Începând cu luna ianuarie 2015, inculpatul Hogea Constantin, beneficiind de sprijinul soţiei sale, inculpata Hogea Valeria a desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de primar, în sensul că, uzând de funcţia pe care o deţinea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăţi comerciale ce aparţinea acesteia din urmă.

Concret, în scopul obţinerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentând sume de bani provenite din închirierea unor spaţii pentru clipuri publicitare, inculpatul Hogea Constantin s-a interesat despre situaţia juridică a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se află amplasat un panou publicitar electronic, preţul practicat pe piaţă pentru prestarea unor asemenea servicii, obţinerea unor modele de contracte de închiriere spaţiu publicitar, depunerea de diligenţe pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistenţei tehnice de specialitate pentru punerea în funcţiune a panoului şi asigurarea întreţinerii funcţionării acestuia.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne