Prinsă în flagrant: Companie austriacă recompensa lemnul românesc tăiat ilegal (video)

Alexander von Bismarck, director executiv al EIA SUA
Alexander von Bismarck, director executiv al EIA SUA (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Firma Schweighofer Holzindustrie România care deţine un cvasimonopol pe piaţa lemnului din ţara noastră, achiziţionând cantităţi uriaşe de masă lemnoasă, a fost expusă de o investigaţie a organizaţiei Environmental Investigation Agency (EIA) că recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie.

Investigatorii EIA s-au dat drept nişte investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România. În discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, filmate cu camera ascunsă, ei au insistat pe intenţia de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari şi au cerut companiei de asigurări că le va cumpăra lemnul ilegal. În replică, oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul şi au arătat că oferă şi bonusuri pentru cantităţile suplimentare de lemn tăiat ilegal.

Alexander von Bismarck, director executiv al EIA SUA, a arătat în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la Bucureşti că organizaţia pe care o conduce combate crimele de mediu, precum comerţul cu specii pe cale de dispariţie sau cu lemn tăiat ilegal şi cu derivatele din acesta. În opinia sa, pentru a combate fenomenul defrişărilor ilegale, trebuie urmărită cererea de lemn şi de unde vin banii care aduc corupţie. ”Ne-am gândit că avem nevoie de o lege care să schimbe sistemul şi am făcut asta în 2008 în SUA. Atunci pentru prima dată a devenit ilegal prin lege să comercializezi lemn care a fost furat din altă parte. Ideea era să-i împiedicăm pe cei care fură dintr-o ţară lemn şi apoi pleacă să facă profituri din acesta în altă ţară, fără riscuri”, a explicat reprezentantul organizaţiei de mediu.

El a explicat investigaţia reprezentanţilor EIA în România prin faptul că ţara noastră ”se află în mijlocul unui efort critic de a combate tăierile ilegale ale pădurilor sale de o frumuseţe şi valoare unică, care trebuie să fie parte a viitorului său economic, iar Schweighofer este cea mai puternică companie din sectorul forestier românesc”.

Publicarea investigaţiei şi filmărilor cu reprezentanţii companiei austriece Schweighofer Holzindustrie survine în contextul discuţiilor care au loc în Parlament în legătură cu noul Cod Silvic, retrimis legislativului de preşedintele Klaus Iohannis pe 23 martie. ”Sperăm ca informaţiile publicate despre compania Schweighofer să ajute în acest proces. Chestiunea defrişărilor ilegale nu este numai una de mediu, ci şi una care ţine de guvernanţă, de corupţie şi de procesul democratic. Dacă pierdem această bătălie, o pierdem cu siguranţă şi pe cea legată de schimbările climatice”, a explicat Alexander von Bismarck. În opinia sa, pentru o bună guvernanţă a pădurii şi pentru combaterea defrişărilor ilegale este nevoie de un sistem bun de supraveghere şi de sancţiuni dure.

Mai mult, directorul executiv EIA consideră că autorităţile române trebuie să comunice bine cu cele austriece pentru că tăierile ilegale de păduri sunt infracţiuni transnaţionale şi internaţionale care nu pot fi combătute doar la nivel naţional. ”La nivel naţional şi internaţional trebuie urmăriţi banii şi să vă asiguraţi că există consecinţe pentru companiile mari care provoacă problema”, a concluzionat von Bismarck.

Ideea este să-i împiedicăm, prin legi, pe cei care fură dintr-o ţară lemn şi apoi pleacă să facă profituri din acesta în altă ţară, fără riscuri.

Potrivit unui studiu Greenpeace, România pierde 3 hectare de pădure în fiecare oră. În perioada 2009-2012 s-au înregistrat în total la nivel naţional 31.456 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, soldate cu amenzi sau dosare penale. În 2012 au fost exploataţi potrivit datelor oficiale peste 19 milioane de metri cubi de lemn, dintre care 3 milioane au fost achiziţionaţi de compania austriacă Schweighofer Holzindustrie.

După retrimiterea Codului Silvic în Parlament, CEO-ul Gerald Schweighofer i-a adresat o scrisoare primului ministru al României, cerându-i să schimbe Codul Silvic, în caz contrar ameninţând cu efecte negative asupra comerţului dintre Austria şi România, în general. Compania austriacă este nemulţumită de limita de 30% impusă oricărei companii în procesarea unei specii sau sortiment de lemn în România.

Citiţi şi: Cum poate fi oprită masacrarea pădurilor – soluţiile societăţii civile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne