Priorităţile noii guvernări şi agenda europeană a RM discutate la Bruxelles

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă, s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu noul Preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Guvernului, scrie Moldpres. Iurie Leancă l-a felicitat pe Donald Tusk cu ocazia alegerii sale în funcţia de Preşedinte al Consiliului European, fiind la prima întrevedere după învestirea lui în această funcţie. Premierul în exerciţiu şi-a exprimat încrederea în continuarea unei cooperării la fel de constructive şi în noua calitate a fostului Premier al Poloniei.

Discuţia a vizat subiectele prioritare de pe agenda europeană a Republicii Moldova şi obiectivele pentru continuarea dialogului dintre RM cu UE. Părţile au remarcat faptul că rezultatele scrutinului parlamentar din 30 noiembrie au relevat miza pe care o are Republica Moldova în continuarea procesului de integrare europeană şi perspectiva de aderare la familia comunitară.

Iurie Leancă a menţionat că integrarea europeană va constitui fundamentul activităţii viitoarei coaliţii, printre priorităţile-cheie fiind continuarea reformelor pe plan intern, iar pe cel extern – obţinerea acordului ţărilor membre ale UE pentru trecerea Republicii Moldova în categoria statelor candidate la aderare. Premierul în exerciţiu a specificat că un rol deosebit va fi acordat finalizării reformei justiţiei, eficientizării luptei cu corupţia, asigurării unei creşteri economice, a stabilităţii sistemului financiar-bancar şi continuării reformei descentralizării. „Monitorizarea şi presiunea din partea UE va fi la fel de importantă ca asistenţa pe care o acordă Moldovei în realizarea acestor reforme”, a precizat Iurie Leancă.

Donald Tusk a susţinut această poziţie, menţionând importanţa realizării neîntârziate a reformelor demarate, în vederea asigurării ireversibilităţii parcursului european al Republicii Moldova. Donald Tusk a afirmat că va continua să sprijine Moldova să-şi atingă obiectivele şi în calitate de Preşedinte al Consiliului European.

Oficialul european şi-a exprimat disponibilitatea să efectueze o vizită la Chişinău în lunile ce urmează, înainte de reuniunea Parteneriatului Estic de la Riga, din mai 2015.

În cadrul vizitei sale în Bruxelles, Iurie Leancă a avut o întrevedere cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Părţile au discutat despre situaţia din ţară de după alegerile din 30 noiembrie, priorităţile noii guvernări şi agenda europeană a Republicii Moldova.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a îndemnat autorităţile de la Chişinău să accelereze reformele pentru a combate corupţia, pentru a avea o justiţie corectă şi pentru a depolitiza instituţiile naţionale de reglementare. Prim-ministrul în exerciţiu a menţionat că, în realizarea tuturor priorităţilor, Chişinăul mizează pe sprijinul partenerilor externi.

Oficialii au analizat calendarul relaţiilor R. Moldova-UE şi intenţia autorităţilor moldovene de a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. „Obţinerea statutului de stat candidat la aderare va impulsiona reformele şi va moderniza Republica Moldova”, a reiterat Iurie Leancă.

La rândul său, Federica Mogherini a declarat că Uniunea Europeană va ajuta Moldova să înainteze pe calea sa europeană.

Tot joi, Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Valdis Dombrovskis, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, care deţine portofoliul Euro şi dialog social. Cei doi oficiali au vorbit despre evoluţiile în dialogul politic dintre Chişinău şi Bruxelles, precum şi despre asistenţa financiară pe care Uniunea Europeană urmează să o acorde ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe