"Probleme de caracter". Andrei Pleşu: Cine e, de fapt, Traian Băsescu?

Nu a trecut mult de când Traian Băsescu a lansat un atac dur la adresa lui Andrei Pleşu - pe care l-a acuzat că, în ciuda faptului că are o minte sclipitoare, este un om lipsit de caracter - că filozoful i-a şi dat o replică usturătoare fostului preşedinte.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)

Traian Băsescu a descoperit, la vârsta înţelepciunii, ce înseamnă "caracter". Ca toate adevărurile mari şi adevărul descoperit de fostul preşedinte e simplu: se numeşte "om de caracter" insul care e de acord tot timpul, necondiţionat, cu domnia sa, care constată clipă de clipă că dreptatea e, inevitabil, o parcelă din lotul Băsescu, a scris Andrei Pleşu într-un articol publicat luni în secţiunea de bloguri a publicaţiei Adevărul, intitulat "Probleme de caracter...".

"Dacă mormăi, bombăni, te declari dezamăgit sau perplex dinaintea unui comportament public şi al unui joc de glezne pe care nu le anticipai, se cheamă că n-ai caracter. Prin urmare, pentru dl Băsescu, atunci cînd faci o nefăcută, nu tu eşti lipsit de caracter, ci cel care ţi-o semnalează. E cazul meu: m-am mirat că dl Băsescu ţine, de la o vreme, discursul pe care, în 2012, îl ţineau adversarii săi politici: un discurs mai curînd anti-american, anti-EU, anti-Kovesi. Mi s-a părut inelegant să aduci, în lupta politică, argumente populiste de ordin etnic ("Julien", "Werner"...). Inelegant mi s-a părut şi să-i califici pe gazetarii care te-au apărat ani de-a rîndul drept "lingăi".

Greu sistematizabilă e şi repoziţionarea pe scena publică a celui care părea să fi depăşit episodul "soluţiei imorale": fuziune cu UNPR, racolare de inşi mai mult sau mai puţin "dubioşi" (după criterii pe care el însuşi le socotea, mai demult, inconturnabile, cum ar fi apartenenţa la reţeaua ofiţerilor "acoperiţi"), consensuri de conjunctură cu de-alde Ghiţă, sau Dragnea etc. Din cînd în cînd, apar şi mici momente comice: Traian Băsescu ca apărător al lui Brâncuşi. Ce dovedesc toate astea? Că subsemnatul n-are caracter!", a scris Andrei Pleşu.

Pe de altă parte, filozoful susţine că dacă l-ar aplauda non-stop pe Băsescu atunci ar fi, probabil, trecut la categoria "lingăi", astfel că el unul rămâne "dilematic".

"La drept vorbind, nu mai ştiu cu cine am de-a face. Cine e, de fapt, Traian Băsescu? Îi sînt aproape recunoscător că mă determină să-mi pun această întrebare şi să-mi reevaluez, retrospectiv, raportarea la portretul său politic. Voi începe prin a spune care este definiţia pe care eu o dau "caracterului". A avea caracter e a nu încerca să falsifici realitatea, în funcţie de interesele tale imediate, sau de vanitatea ta ultragiată. Pe româneşte: să te abţii să minţi. Or "probele" pe care dl Traian Băsescu le aduce pentru a susţine descalificarea mea morală sînt minciuni aproape candide. Le iau pe rînd", a continuat Andrei Pleşu.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.