Probleme. Polul Nord magnetic se deplasează “destul de repede” către Rusia

Zona Arctică.
Zona Arctică. (Getty Images)

Polul Nord magnetic al Pământului s-a deplasat atât de repede în ultimele decenii încât oamenii de ştiinţă susţin că estimările anterioare nu mai sunt suficient de corecte pentru o navigaţie sigură. Luni, au publicat o actualizare a locului unde se află cu adevărat Polul Nord magnetic, cu aproximativ un an înaintea datei care a fost programată iniţial.

Polul Nord magnetic se deplasează cu aproximativ 55 km pe an. [Polul magnetic] a trecut linia internaţională a datei în 2017, iese din regiunea Arctică a Canadei şi se îndreaptă spre Siberia, potrivit AP.

Schimbarea constantă este o problemă pentru busolele din smartphone-uri şi unele produse electronice de larg consum. Avioanele şi navele se bazează de asemenea pe Polul Nord magnetic, de regulă ca un sistem de navigaţie de rezervă, a declarat Arnaud Chulliat, geofizician la Universitatea din Colorado şi autor principal al recent publicatului Model Magnetic Mondial. GPS-ul nu este afectat deoarece se bazează pe sateliţi.

Armata americană foloseşte Polul Nord magnetic pentru navigaţie şi salturi cu paraşutele şi numele pistelor de pe aeroporturi sunt alese în funcţie de direcţia lor comparativ cu acest pol. Numele se schimbă atunci când polii se deplasează. De exemplu, aeroportul din Fairbanks, Alaska, şi-a redenumit pista 1L-19R în 2L-20R în 2009.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA) şi Marea Britanie tind să actualizeze locul Polului Nord magnetic la fiecare 5 ani, dar această actualizare a venit mai devreme din cauza deplasării mai rapide a polului. Chulliat a afirmat că polul se deplasează “destul de repede”.

Începând cu 1831, când a fost măsurat pentru prima dată în regiunea Arctică a Canadei, polul s-a deplasat cu aproximativ 2.300 km către Siberia. Începând cu anul 2000, viteza sa a crescut de la 15 km la 55 de km pe an.

Motivul constă în tulbulenţa din miezul exterior lichid al Pământului. Există un ocean fierbinte de fier şi nichel lichid în miezul planetei, unde mişcarea generează un câmp electric, a susţinut Daniel Lathrop, geofizician la Universitatea din Maryland, care nu a făcut parte din echipa ce a monitorizat Polul Nord magnetic.

“Se schimbă într-un mod similar cu vremea. Putem pur şi simplu să discutăm despre o vreme magnetică”, a susţinut Lathrop.

Polul Sud magnetic se deplasează mult mai încet decât cel nordic.

În general, câmpul magnetic al Pământului devine mai slab, iar oamenii de ştiinţă au afirmat că în cele din urmă acesta se va inversa, polurile nordic şi sudic schimbându-şi polaritatea. S-a întâmplat de numeroase ori în istoria Pământului, dar nu în ultimii 780.000 de ani. “Nu este vorba dacă se va inversa, ci când se va inversa [câmpul magnetic]”, a adăugat Lathrop.

Dar inversarea câmpului magnetic ar putea dura 1.000 de ani sau mai mult, au declarat experţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură