Procesul liderilor Khmerilor Roşii: Încep declaraţiile finale

Fosta inchisoare S21 din Cambogia, unde regimul comunist al lui Pol Pot a trimis aproximativ 15 mii de intelectuali banuiti de "activitati contrarevolutionare". Dintre acestia au scapat numai 7, eliberati de trupele vietnameze in 1979. Restul au fost supusi unui program de tortura si executie
Fosta inchisoare S21 din Cambogia, unde regimul comunist al lui Pol Pot a trimis aproximativ 15 mii de intelectuali banuiti de "activitati contrarevolutionare". Dintre acestia au scapat numai 7, eliberati de trupele vietnameze in 1979. Restul au fost supusi unui program de tortura si executie (Paula Bronstein / Getty Images)

Tribunalul pentru crime de război din Cambogia va începe miercuri audierea declaraţiilor finale în procesul foştilor liderii ai Khmerilor Roşii acuzaţi de plănuirea uneia dintre cele mai grave orori ale secolului 20, potrivit ABC News.

Tribunalul Cambogian anchetează genocidul comis de Khmerii Roşii sub patronajul Chinei comuniste, în anii '70. Regimul comunist a instaurat o teroare absolută, reuşind să omoare în 5 ani o treime din populaţia Cambogiei. Liderul acestui genocid, Pol Pot, discipol al lui Mao Tsedun, a închis şi omorât intelectualii, a abolit clasele sociale şi chiar instituţia familiei.

Tribunalul susţinut de ONU se apropie de un verdict în cazul lui Nuon Chea, în vârstă de 87 de ani, şi a fostul şef de stat de 82 de ani, Khieu Samphan.

Procesul, care a început revizuirea probelor la sfârşitul anului 2011, este mai mult rezultatul presiunilor occidentale si a intampinat o rezistenta imensa din partea Chinei si a Rusiei, este în general considerat ca un punct de reper în căutarea justiţiei de către naţiunea cambogiană.

Inculpaţii au negat acuzaţiile de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

Cazul lor complex a fost împărţit într-o serie de procese mai mici, începând cu evacuarea forţată a populaţiei în lagărele de muncă din mediul rural şi acuzaţiile de crime împotriva umanităţii.

Purtătorul de cuvânt al tribunalului, Lars Olsen, a declarat pentru Radio Asia Pacific din Australia că procesul liderilor Khmerilor Roşii rămaşi în viaţă intră într-o etapă importantă.

"Aceasta înseamnă că victimele care au aşteptat de mai bine de 38 de ani vor vedea în curând o decizie dată împotriva a două persoane acuzate că fac parte din regimului care a orchestrat crimele în masă împotriva populaţiei din Cambogia", a declarat acesta.

Declaraţiile finale în primul mini-proces vor începe cu avocaţii "părţilor civile", care reprezintă mii de reclamanţi, urmaţi de acuzare şi apărare. Finalizarea lor este programată la 31 octombrie, iar un verdict este aşteptat în prima jumătate a anului viitor.

Alte acuzaţii, inclusiv genocid şi crime de război, urmează să fie discutate în cadrul unor audieri ulterioare, deşi nu a fost stabilită încă nicio dată în acest sens. Observatorii şi supravieţuitorii şi-au exprimat temerile cu privire la viteza procedurilor şi la vârsta înaintată a acuzatului.

Un alt inculpat, fostul ministru de Externe Ieng Sary a murit la vârstă de 87 de ani în luna martie a acestui an.

Cazul împotriva soţiei sale Ieng Thirith - de asemenea un fost ministru - a fost suspendat după ce instanţa a decis ca aceasta este "considerată inaptă pentru a fi judecată din cauza demenţei sale grave", potrivit The Phnom Penh Post.

Sute de cambogieni sunt aşteptaţi să călătorească în capitala Phnom Penh pentru a asculta declaraţiile finale de miercuri.

Lung Panhavuth, de la Iniţiativa de Justiţie Cambogia, susţine că cetăţenii cambogieni au opinii diferite cu privire la valoarea procesului. Acesta a precizat că unii oameni nu cred că procesul poate compensa suferinţele din trecut.

Tribunalul a avut de înfruntat întârzieri cauzate de lipsa de bani, presiunie politice imense care au cauzat inclusiv plecări masive de personal, precum şi sănătatea precară a inculpaţilor.

În primul său proces istoric, Tribunalul l-a condamnat în 2010 pe fostul şef al penitenciarului S21, Kaing Guek Eav, la 30 de ani de închisoare – pedeapsă majorată la apel cu închisoarea pe viaţă - pentru supervizarea morţii prin tortură a 15.000 de persoane.

Curtea investighează două posibile noi cazuri împotriva mai multor cadre de rang inferior, deşi există îndoieli cu privire la faptul că aceştia vor fi judecaţi, spre disperarea unor cambogieni.

"Trebuie să continuăm procesul pentru a se face dreptate pentru cei care au fost ucişi şi pentru victimele care au supravieţuit", a declarat Pich Vutha, în vârstă de 24 de ani, după ce a vizitat o fostă închisoare a Khmerilor Roşii.

Oroarea din Cambogia

Khmerii Roşii, cunoscuţi drept Partidul Comunist din Cambogia(CPK) şi ulterior Cambogia Democrată (DK), sunt responsabili de uciderea unui număr impresionant de oameni, aproape 2 milioane de cambogieni, între 1975 şi 1979 în încercările de a distruge naţiunea şi a aplica idealurile agricole comuniste în Cambogia.

"Este imposibil să te confrunţi cu cifre de acest gen. Dacă luăm în considerare populaţia totală a Cambogiei, cifrele se aseamănă cu cele ale Holocaustului din al doilea război mondial, ale colectivizării Ucrainei de către Stalin în anii 1930 sau ale masacrelor din Ruanda din 1994", a afirmat Cyber Cambodgia.

Potrivit Tribunalul pentru Cambogia, Scopul Khmerilor Roşii a fost acela de a transform Cambogia într-o societate rurală fără clase, eliminând banii, pieţele libere, şcolarizarea normală, proprietatea privată, stilurile străine de îmbrăcăminte, practicile religioase şi cultura tradiţională khmeră.

Şcolile publice, pagodele, moscheile, bisericile, universităţile, magazinele şi clădirile guvernamentale au fost închise sau transformate în închisori, grajduri, hambare şi tabere de reeducare. Toată lumea trebuia să poarte negru, activităţile de petrecere a timpului liber erau restricţionate, relaţiile de familie erau criticate, iar dacă trei sau mai multe persoane erau văzute vorbind împreună, acestea puteau fi executate.

"Când Khmerii Roşii s-au aflat la putere, ei au aplicat politici ce au ignorat vieţile umane şi au produs represiune şi masacre la scară mare", a precizat Tribunalul pentru Cambogia, adăugând că "aceştia au transformat ţara într-un centru imens de detenţie, care ulterior a devenit un cimitir pentru aproape două milioane de oameni, inclusiv proprii membri şi chiar unii lideri seniori".