Procesul lui Bo Xilai, depolitizat pentru a menţine puterea regimului

Fost membru al Biroului Politic Bo Xilai se află între două gărzi la Curtea intermediară Jinan, provincia Shandong pentru prima zi a procesului său pe 22 august. Procesul lui Bo a fost negociat să fie depolitizat, potrivit experţilor.
Fost membru al Biroului Politic Bo Xilai se află între două gărzi la Curtea intermediară Jinan, provincia Shandong pentru prima zi a procesului său pe 22 august. Procesul lui Bo a fost negociat să fie depolitizat, potrivit experţilor. (Screenshot / Epoch Times)

Analiza ştirilor

Chiar dacă presa din China susţine că procesul lui Bo Xilai a cunoscut o deschidere şi o transparenţă fără precedent, cunoscătorii Partidului Comunist Chinez susţin că a fost mai mult o judecată teatrală, îngrijorarea principală a partidului fiind menţinerea stabilităţii politice în cadrul regimului şi reducerea prejudiciilor aduse acestuia.

Într-o întrunire a Biroului Politic din septembrie 2012, liderii politici au anunţat decizia de transfer a cazului Bo Xilai organelor de justiţie după ce aceştia au citit un raport de investigare prezentat de către Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinei, adică agenţia anticorupţie a partidului.

Raportul a arătat că Bo a făcut abuz de putere şi este principalul responsabil în incidentul Wang Lijung, când Wang Lijun, adjunctul acestuia s-a refugiat în consulatul american, dar şi în tentativa de acoperire a crimei comise de soţia sa, Gu Kailai. Bo a mai fost descoperit primind mită în mod direct şi prin familia sa, dar şi că a întreţinut de-a lungul timpului relaţii sexuale denaturate cu un număr de femei. Conform purtătorului de cuvânt al Chinei, investigaţiile au descoperit dovezi conform cărora acesta a mai fost implicat şi în alte crime.

Cu toate acestea procurorii i-au redus acuzaţiile acestuia la ”luare de mită, deturnare de fonduri şi abuz de putere.”

Potrivit lui Heng He, un comentator politic din partea televiziuni NTD, o reţea de televiziune în limba chineză, procesul lui Bo se bazează pe renunţarea la toate acuzaţiile politice şi menţinerea atenţiei doar pe cauzele penale precum luarea de mită, deturnarea de fonduri şi abuzul de putere.

Principala preocupare a partidului este să menţină puterea politică în echilibru, a mai spus Heng. În modul acesta ei încearcă să reducă la minimum daunele provocate partidului. Heng De declară că Bo şi procurorii au stabilit un consens conform căruia va decurge procesul, acesta fiind motivul pentru care nimeni nu a depăşit linia în a face acuzaţii mai largi sau a aduce comentarii cu privire la natura conducerii Chinei de către un singur partid.

Comentatorul politic şi economic He Qinlian a relatat într-un articol recent că motivul pentru care Bo a făcut acele declaraţii în timpul investigaţiilor este reputaţia sa de "prinţişor". Conform spuselor doamnei He, Bo Xilai are mulţi susţinători printre prinţişori, iar de la arestarea sa, au existat rapoarte care arată că liderul partidului Xi Jinping, care este de asemenea un prinţişor, a făcut eforturi pentru a îmbuna suporterii prinţişori a lui Bo, inclusiv pe fostul vice ministru Chen Yuan, actualul şef al Departamentului de Dezvoltare chinez, Liu Yuan, un comisar al academiei de Ştiinţe Militare, fiul fostului şef de stat Liu Shaoqi şi pe Zhang Haiyang, un general al PLA.

Un alt motiv pentru acestea este faptul că Bo ştie că dovezile adunate de comisia de disciplină a partidului nu pot fi folosite în instanţă. Acesta cunoaşte găurile din sistemul legal chiar mai bine decât procurori, ne informează Heng He.

O judecată teatrală

He Qinglian a declarat că acesta este un proces teatral ţinut de obicei pentru oficiali înalţi din partid. În general, procesele membrilor cu funcţii înalte ale partidului trebuiesc învăţate şi repetate. Conform articolului doamnei He despre declaraţiile avocatului lui Chen, procesul lui Chen Lianyu, un fost secretar al partidului din Shanghai şi membru al biroului politic a fost ”repetat meticulos, cu atenţie la detalii " şi "chiar şi pauza de toaletă acordată lui Chen a fost atent planificată anterior” .

Heng He a mai declarat că verdictul acestui proces fusese stabilit anterior, iar autorităţile iau permis lui Bo să dezbată unele chestiuni minore pentru a face teatralul proces cât mai real; Bo a retaliat în instanţă doar pentru a-şi menţine ”moştenirea politică” în cazul în care s-ar putea reîntoarce pe viitor.

Heng He a mai declarat că procurorii probabil sunt de părere că acuzaţiile de luare de mită şi deturnare de fonduri sunt destul de bune pentru a se asigura că Bo nu se va mai întoarce în scena politică, iar în acest fel partidul va fi în siguranţă.

Cu toate acestea, în China strângerea de dovezi în cazul acuzaţiilor de luare de mită şi deturnarea de fonduri este dificilă. În toate cazurile de corupţie, un oficial al partidului nu pune banii furaţi în bancă şi susţine mereu că este nevinovat. Soţia infractorului, copii, sau membrii familiei acceptă de obicei mită, de multe ori în numerar, în numele acestuia, a mai adăugat Heng.

Heng De a mai spus că procesul nu a demonstrat expunere şi transparenţă deoarece atât reporterilor cât şi camerelor de luat vederi nu le-a fost permis accesul iar înregistrările din instanţă au fost cenzurate înainte ca acestea să fie oferite publicului.

He de asemenea se îndoieşte că Xi Jinping va obţine vreun avantaj politic pentru afişarea acestui ”proces de judecată public” deoarece majoritatea oamenilor sunt convinşi că a fost un proces teatral iar asta nu va mulţumi nici susţinători de dreapta, nici pe cei de stânga.