Procesul lui Sebastian Ghiţă şi a fostului primar al Ploieştiului, pe rol la ÎCCJ

Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dezbat marţi un nou termen în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă este acuzat că l-ar fi mituit pe fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu, relatează Agerpres.

Reamintim că Sebastian Ghiţă este acuzat de procurori de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani, în timp ce fostul primar la Ploieştiului, în prezent aflat în stare de arest în altă cauză, este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt

În cursul anului 2013, la instigarea lui Sebastian Ghiţă, Iulian Bădescu, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, a acordat, cu încălcarea prevederilor legale, unui club sportiv susţinut de deputat o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale, cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia respectivă.

Finanţarea a avut loc în contextul unei selecţii de proiecte privind programul ”Promovarea sportului de performanţă”, organizată, în baza legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploieşti (instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti).

Pentru alocarea sumei respective de bani, Iulian Bădescu a pretins şi primit de la Sebastian Ghiţă, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu a suportat personal doar 124.000 lei.

Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpaţi.

Procurorii anti-corupţie mai arată că, în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, Sebastian Ghiţă a disimulat adevărata natură a provenienţei imobilului, prin efectuarea unor plăţi (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de Bădescu.

Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de primarul Ploieştiului către o altă societate controlată de Ghiţă, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii (sechestre asupra unor bunuri mobile aparţinând celor doi inculpaţi) dispuse în cauză.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne