Procurorii au sechestrat averea lui Şor. Maia Sandu: Decizia este întârziată, Adriana Beţişor trebuie deferită justiţiei

Procurorul Adriana Beţişor trebuie să-şi dea demisia deoarece la indicaţia „şefului său Plahotniuc” nu a pus imediat sechestru pe averea lui Şor lăsându-l în libertate, pentru a putea cheltui banii furaţi de la cetăţeni, afirmă premierul R. Moldova.
Adriana Beţişor, procurorul care instrumentează cazul Filat
Adriana Beţişor, procurorul care instrumentează cazul Filat (captură: privesc.eu)

Procurorii Anticorupţie în cadrul dosarului furtului miliardului au aplicat miercuri, 26 iunie, sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile care aparţin lui Ilan Şor. De asemenea, procurorii au cerut mandat de arest pe numele primarului de Orhei şi anunţarea în căutare a acestuia pentru că ar fi părăsit R. Moldova.

În opinia premierului moldovean, este extrem de grav că timp de aproape 5 ani procurorul Adriana Beţişor l-a lăsat pe Şor în libertate, pentru a cheltui banii furaţi de la cetăţeni, „deoarece aşa i-a dictat şeful său Plahotniuc”, şi că până acum a tergiversat luarea deciziei de a sechestra averea lui Şor şi de a cere mandat de arest.

Prim-ministrul a notat că Şor este principalul beneficiar al furtului miliardului, conform raportului companiei Kroll, respectiv lipsa unei soluţii finale a instanţelor de judecată ar fi dubioasă şi nejustificată.

„Adriana Beţişor nu doar că trebuie să părăsească cât mai urgent organele procuraturii, ci trebuie deferită justiţiei pentru prejudicierea statului în urma deciziilor sale întârziate şi a instrumentării dosarelor la comandă politică”, a conchis Maia Sandu.

Ilan Şor a fost condamnat în 2017 de prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul fraudei bancare. Cu toate acestea, el a fost lăsat în libertate. Mai mult decât atât, până în prezent sentinţa nu a intrat în vigoare deoarece Curtea de Apel Cahul care examinează plângerea lui Şor a amânat examinarea dosarului de mai multe ori sub diferite pretexte.