Procurorii ruşi cer 10 ani închisoare pentru Navalny, “duşmanul” Kremlinului

Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013.
Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013. (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)

Procurorii ruşi au declarat vineri că Alexei Navalny, un puternic critic al Kremlinului, ar trebui să fie închis pentru 10 ani iar fratele său Oleg pentru 8 ani dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru furtul a peste 30 de milioane de ruble (500.000 USD).

Cei doi sunt acuzaţi că au furat bani de la două firme, una dintre ele fiind o filială a companiei franceze de cosmetice Yves Rocher, în perioada 2008-2012.

Navalny, care a condus protestele în masă împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin în urmă cu 3 ani, şi fratele său, se declară nevinovaţi şi au afirmat că acestea fac parte dintr-o campanie a Kremlinului de a reduce disidenţa la tăcere.

Procurorul Nadezhda Ignatova a arătat tribunalului din Moscova că o sentinţă de 10 ani ar acoperi aceste acuzaţii precum şi o condamnare anterioară pentru o presupusă delapidare a 16 milioane de ruble de la o companie de cherestea ce aparţine statului.

“Vinovăţia acuzatului a fost dovedită din plin”, a spus Ignatova.

Navalny, un blogger educat în Occident, care luptă împotriva corupţiei, a suspinat la auzul vorbelor procurorului, spunând: “Cel puţin e uşor să număr anii”.

Aflat în prezent sub arest la domiciliu, Navalny serveşte o pedeapsă de 5 ani cu suspendare pentru condamnarea de anul trecut în cazul companiei de cherestea. Tot vineri, tribunalul a din Moscova a extins perioada arestului la domiciliu pentru Navalny pentru încă o lună, deşi actualul termen expiră în 15 ianuarie 2015.

Criticii Kremlinului sunt de părere că şi acea condamnare face partea din campania lui Vladimir Putin de a înlătura opoziţia şi vocile critice la adresa sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe